ج)استفاده از پرسشنامه به عنوان مهم‌ترین ابزار جمعآوری داده ها.
۳-۸-۱- ابزار سنجش تحقیق
پرسشنامه مجموعه سؤالات مکتوبی است که حول متغیر های یک مسأله تحقیق تنظیم شده است(سرمد،۱۳۸۱ : ۲۵). ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه بوده است که یکی از ابزارهای رایج تحقیق و روشی مستقیم برای کسب داده‌های تحقیق است. علت انتخاب پرسشنامه در این تحقیق این است که زمان و هزینه کمتری نیاز دارد و اطلاعات بیشتری از افراد زیادتری را می‌توان جمع آوری کرد، و امکان تجزیه تحلیل کمی داده‌ها را فراهم می کند(خلیلی شورینی، ۱۳۷۵: ۸۹). ساختار پرسشنامه در تحقیق حاضر شامل سه قسمت بوده است. ۴ سؤال قسمت اول مربوط به سؤالات جمعیت شناختی، ۲۲ سؤال بعدی مربوط به فرسودگی شغلی و ۴۲ سؤال بعدی مربوط به عملکرد سازمانی بوده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

پرسشنامه مسلش(۱۹۸۱) رایجترین ابزار اندازه‌گیری فرسودگی شغلی است. این پرسشنامه، به عنوان یک وسیله سنجش استاندارد طلایی برای اندازه‌گیری میزان فرسودگی شغلی، شناخته شده است. پرسشنامه فرسودگی شغلی شامل ۲۲سوال می باشد که به سنجش فرسودگی شغلی، تحلیل عاطفی، مسخ شخصیت، کاهش موفقیت فردی در چهار چوب فعالیت حرفه ای پرداخته است .برای سنجش این پرسشنامه مقیاس شدت به شرح ذیل استفاده می شود.
هرگز (صفر) ؛ خیلی کم (۱) ؛ کم (۲) ؛ متوسط (۳) ؛ متوسط بالا (۴) ؛ زیاد (۵) ؛ و خیلی زیاد (۶)
برای اندازه گیری عملکرد سازمانی از پرسشنامه عملکرد سازمانی «Achieve» هرسی و گلداسمیت استفاده شده است. این پرسشنامه که در پژوهش گودرزی(۱۳۸۵) و نیازی (۱۳۸۳) استفاده شده، شامل ۴۲ سئوال است. برای سنجش این پرسشنامه از نوع لیکرت بهره گرفته شده که از خیلی کم تا خیلی زیاد تدوین گردیده است و محیط (گویه های ۱۰-۱۴-۴۰-۴۱-۴۲) را در بر می گیرد.
جدول ۳-۲: مولفه های فرسودگی شغلی و عملکرد سازمانی و شاخصهای اندازه گیری آن

متغیر مورد بررسی مولفه ی مورد بررسی شماره سئوالات تعداد گویه‌ها
متغیر مستقل
(فرسودگی شغلی)
تحلیل و خستگی عاطفی ۱ الی ۹ ۹
مسخ شخصیت ۱۰ الی ۱۴ ۵
کاهش موفقیت فردی ۱۵ الی ۲۲ ۸
متغیروابسته
(عملکرد سازمانی)
عملکرد سازمانی ۲۳ الی ۶۴ ۴۲

۳-۸-۲- روایی پرسشنامه
یکی از مهمترین جنبه های هر تحقیق، مناسب بودن ابزار اندازه گیری آن است. زیرا اطلاعات و داده های لازم جهت تجزیه و تحلیل و نتیجهگیری نهایی بوسیله ابزار اندازه گیری به دست میآید. ابزار اندازه گیری در این تحقیق پرسشنامه است. پرسشنامه حاضر قبلا در تحقیقات زیادی مورد استفاده قرار گرفته و همچنین مورد ارزیابی و تایید استاد راهنما و مشاور در این مورد رسیده است.
۳-۸-۳- پایایی پرسشنامه
یک آزمون، زمانی دارای پایایی است که نمره های مشاهده و نمره های واقعی آن دارای همبستگی بالایی باشند، به این معنی چنانچه نمره های مشاهده شده و واقعی آزمودنی در آزمودن موجود باشد مجذور همبستگی بین این نمره ها، ضریب پایایی آزمون میشود (خاکی، ۱۳۸۶: ۲۹). پایایی یکی از ویژگیهای فنی ابزار اندازه گیری(پرسشنامه) است. مفهوم یاد شده با این امر سر و کار دارد که ابزار اندازه گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسان به دست میدهد. کسانی که برای تحلیل داده های خود از نرم افزار SPSSاستفاده میکنند، میتوانند قابلیت اعتماد ابزار اندازه گیری را با روش آلفای کرونباخ محاسبه نمایند، که البته برای آن فرمولی نیز وجود دارد. اما به عنوان یک قاعده‌ی کلی،میزان آلفا دست کم باید۷/۰ باشد (مقیمی، ۱۳۸۶: ۲۹۳).
پایایی پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلچ برای اولین بار در ایران توسط فیلیان(۱۳۷۱) مورد تایید قرار گرفته است.
پایایی پرسشنامه عملکرد سازمانی قبلاً توسط فیروزی و همکاران (۱۳۸۹) مورد بررسی قرار گرفته و ۹۰/۰ برآورد شده است. همچنین عباسپور و باروتیان (۱۳۸۹) پایایی این پرسشنامه را ۹۳/۰ بدست آورده اند.در این پژوهش از ابزار پرسشنامه برای اندازه گیری داده‌ها استفاده شده و نیز برای تحلیل داده‌ها، نرم افزار SPSS بکار گرفته شده؛ لذا پایایی پرسشنامه یا قابلیت اعتماد آن با بهره گرفتن از روش آلفای کرونباخ محاسبه شده است که فرمول آن به صورت رابطه (۳-۲) است:
فرمول محاسبه آلفای کرونباخ:
معادل نمادهای به کار رفته در فرمول محاسبه آلفای کرونباخ، به شرح زیر است:
rα : ضریب پایایی؛
j : تعداد زیر مجموعه سوال‌های پرسش نامه؛
Si2 : واریانس زیر آزمون؛
S2 : واریانس کل آزمون.
برای محاسبه پایایی تحقیق حاضر، با انجام پیش آزمون(پایلوت[۵]) تعداد۳۰ پرسشنامه بین اعضای جامعه آماری، توزیع شد و سپس با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS آلفای کرونباخ آن محاسبه گردید. میزان پایایی هر کدام از پرسشنامه‌ها در جدول زیر آمده است.

عنوان پرسشنامه
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...