منابع پایان نامه کارشناسی ارشد ... |
میزان استفاده از تلویزیون خارجی
-.۰۰۶
.۰۰۲
-.۱۴۰
-۲٫۷۲۳
.۰۰۷
سرمایه اجتماعی: متغیر وابسته
در جدول فوق سطح معنی داری متغیرهای متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخلی و متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارجی به ترتیب برابر ۰۰۰/۰ و کوچکتر از ۰۰/۰ و ۰۰۷/۰ است این بدان معنی است که فرضیه مبنی بر معنی دار نبودن ضرایب متغیر فوق به شدت رد می شود و این بدان معنی است که متغیرهای متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخلی و متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارجی بیشترین تأثیر بر متغیر سرمایه اجتماعی می گذارند.
با توجه به اینکه چون p- مقدار (معنی داری) در مدل ۲ جدول ۴-۲۸ برابر ۰۰۰/۰ و کوچکتر از ۱۰/۰ است. لذا در این سطح فرض" : رگرسیون معنی دار نیست” رد می شود و در نتیجه مدل رگرسیونی معنی دار است بنابراین با توجه به مؤثر بودن متغیرهای متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخلی و متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارجی بر متغیر سرمایه اجتماعی ضریب تعیین مدل برابر ۰۴۸/۰ (۰۴۸/۰ R Square = ) می باشد یعنی رگرسیون خطی متغیرهای متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخلی و متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارجی بر متغیر سرمایه اجتماعی به تنهایی ۸/۴ درصد از کل تغییرات را توجیه می کند و مابقی، سهم سایر متغیرهاست.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
معادله رگرسیونی برای برآورد متغیر سرمایه اجتماعی به کمک متغیرهای ذکر شده به شرح زیر است:
استفاده از تلویزیون خارجی × (۰۰۶/۰-)+میزان استفاده از تلویزیون داخلی × (۰۰۹/۰)+ ۹۲۲/۲= سرمایه اجتماعی
نتیجه: نتایج رگرسیون نشان می دهد که متغیر میزان استفاده از تلویزیون داخلی بیشترین تأثیر مثبت و بر متغیر میزان استفاده از تلویزیون خارجی تاثیر منفی بر متغیر سرمایه اجتماعی دارند. یا به عبارتی متغیرهای میزان استفاده از تلویزیون داخلی و میزان استفاده از تلویزیون خارجی می تواند سرمایه اجتماعی را پیش بینی کنند.
فصل پنجم
بحث و تفسیر و نتیجه گیری و جمع بندی
مقدمه
در این فصل نتایج بدست آمده از فرضیات مورد بررسی قرار گرفته و با بهره گرفتن از این نتایج به بحث پرداخته شده است. پس از آن محدودیتهایی که در هنگام تحقیق، محقق با آن روبرو شده است آورده شده است و در آخر پیشنهادهای پژوهشی و کاربردی برای کمک به تحقیقات آتی گنجانده شده است.
۵-۱-نتایج تحقیق
۵-۱-۱:نتایج مشخصات فردی پژوهش
۱- از بین آزمودنی های پاسخگوی مورد بررسی ۱۶۹ نفر (۴/۴۴ درصد) زن و۲۱۲ نفر (۶/۵۵ درصد) مرد هستند. در ضمن ۳ نفر از آزمودنی ها وضعیت جنسیت خود را مشخص نکرده اند.
۲- از بین آزمودنی های مورد بررسی ۱۴۵ نفر (۸/۳۷ درصد) سن آنها کمتر از۳۰ سال ، ۱۵۱ نفر (۳/۳۹ درصد) ۴۰-۳۱ سال، ۶۶ نفر (۲/۱۷ درصد) ۵۰-۴۱ سال و۲۲ نفر (۷/۵ درصد) ۵۱ سال و بیشترسن دارند.
۳- از بین آزمودنی های پاسخگوی مورد بررسی میزان تحصیلات ۳ نفر (۸/۰ درصد) بیسواد ، ۹ نفر (۴/۲ درصد) ابتدایی و سیکل ، ۱۲۲ نفر (۰/۳۲ درصد) دیپلم ،۱۹۲ نفر (۴/۵۰ درصد) کاردانی و کارشناسی و۵۵ نفر (۴/۱۴ درصد) کارشناسی ارشد و بالاتر هستند. در ضمن ۳ نفر از آزمودنی ها وضعیت میزان تحصیلات خود را مشخص نکرده اند.
۴- از بین آزمودنی های پاسخگوی مورد بررسی ۸۲ نفر (۴/۲۱ درصد) مجرد ، ۲۸۹ نفر (۵/۷۵ درصد) متاهل ،۱۰ نفر (۶/۲ درصد) بی همسر در اثر طلاق و۲ نفر (۵/۰ درصد) بی همسر در اثر فوت هستند. در ضمن ۱ نفر از آزمودنی ها وضعیت تاهل خود را مشخص نکرده است.
۵-از بین آزمودنی های پاسخگوی مورد بررسی وضعیت اشتغال۳۱۷ نفر (۸/۸۲ درصد) شاغل ، ۱۱ نفر (۹/۲ درصد) بیکار در جستجوی کار ، ۲۹ نفر (۶/۷ درصد) خانه دار، ۱۰ نفر (۶/۲ درصد) بازنشسته و ۱۶ نفر (۲/۴ درصد) دانشجو هستند. در ضمن۱ نفر از آزمودنی ها وضعیت اشتغال خود را مشخص نکرده است.
۵-۱-۲:نتایج توصیفی متغیرهای تحقیق
۱- از بین ۳۸۴ آزمودنی مورد بررسی ،۲ نفر (۵/۰ درصد) نمره سرمایه اجتماعی آنها خیلی کم ،۹۴ نفر (۵/۲۴ درصد) کم ،۲۴۳ نفر (۳/۶۳ درصد) متوسط ،۴۳ نفر (۲/۱۱ درصد) زیاد و ۲ نفر (۵/۰ درصد) نمره سرمایه اجتماعی آنها خیلی زیاد است. که در مجموع ۴۵ نفر (۷/۱۱ درصد) نمره سرمایه اجتماعی آنها مثبت (زیاد و خیلی زیاد) است.
۲- از بین ۳۸۴ آزمودنی مورد بررسی ،۱۵ نفر (۹/۳ درصد) نمره اعتماد اجتماعی آنها خیلی کم ،۷۱ نفر (۵/۱۸ درصد) کم ،۲۰۵ نفر (۴/۵۳ درصد) متوسط ،۸۶ نفر (۴/۲۲ درصد) زیاد و ۷ نفر (۸/۱ درصد) نمره اعتماد اجتماعی آنها خیلی زیاد است. که در مجموع ۹۳ نفر (۲/۲۴ درصد) نمره اعتماد اجتماعی آنها مثبت (زیاد و خیلی زیاد) است.
۳- از بین ۳۸۴ آزمودنی مورد بررسی ،۲۲ نفر (۷/۵ درصد) نمره شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی آنها خیلی کم ،۱۵۵ نفر (۴/۴۰ درصد) کم ،۱۶۷ نفر (۵/۴۳ درصد) متوسط و ۴۰ نفر (۴/۱۰ درصد) نمره شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی آنها زیاد است. که در مجموع ۴۰ نفر (۴/۱۰ درصد) نمره شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی آنها مثبت (زیاد و خیلی زیاد) است.
۴- از بین ۳۸۴ آزمودنی مورد بررسی ،۱۵ نفر (۹/۳ درصد) نمره تعامل اجتماعی آنها خیلی کم ،۸۸ نفر (۹/۲۲ درصد) کم ،۱۹۰ نفر (۵/۴۹ درصد) متوسط،۷۳ نفر (۰/۱۹درصد) زیاد و ۱۸ نفر (۷/۴ درصد) نمره تعامل اجتماعی آنها خیلی زیاد است. که در مجموع ۹۱ نفر (۷/۲۳ درصد) نمره تعامل اجتماعی آنها مثبت (زیاد و خیلی زیاد) است.
۵-۱-۳- نتایج فرضیه های اصلی
فرضیه اصلی اول: بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و سرمایه اجتماعی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و سرمایه اجتماعی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی پیرسون و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در هر دو آزمون (ضریب همبستگی تاوbکندال ۰۲۰/۰ و ضریب همبستگی اسپیرمن ۰۳۳/۰) بزرگتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد نمی شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و سرمایه اجتماعی رابطه معنی داری وجود ندارد. همبستگی مثبت و ضعیفی بین دو متغیر مشاهده می شود که از نظر آماری معنی دار نمی باشد.
فرضیه اصلی دوم: بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و سرمایه اجتماعی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و سرمایه اجتماعی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی تاوbکندال و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در آزمون(ضریب همبستگی اسپیرمن ۱۱۸/۰) کمتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد می شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و سرمایه اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. همبستگی مستقیم و مثبتی بین دو متغیر وجود دارد. بدین معنی که افزایش میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور، افزایش سرمایه اجتماعی را موجب می شود و بالعکس.
فرضیه اصلی سوم: بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و سرمایه اجتماعی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و سرمایه اجتماعی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی تاوbکندال و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در هر دو آزمون(ضریب همبستگی تاوbکندال ۰۶۸/۰ - و ضریب همبستگی اسپیرمن ۰۹۷/۰-) بزرگتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد نمی شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و سرمایه اجتماعی رابطه معنی داری وجود ندارد. همبستگی منفی و ضعیفی بین دو متغیر مشاهده می شود که از نظر آماری معنی دار نمی باشد.
۵-۱-۲-نتایج فرضیههای فرعی
فرضیه فرعی اول: بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و اعتماد اجتماعی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و اعتماد اجتماعی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی تاوbکندال و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در آزمون همبستگی (ضریب همبستگی تاوbکندال ۰۷۲/۰) کمتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد می شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و اعتماد اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. همبستگی مستقیم و مثبتی بین دو متغیر وجود دارد. بدین معنی که افزایش میزان استفاده از اینترنت، افزایش اعتماد اجتماعی را موجب می شود و بالعکس.
فرضیه فرعی دوم: بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و اعتماد اجتماعی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و اعتماد اجتماعی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی تاوbکندال و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در هر دو آزمون(ضریب همبستگی تاوbکندال ۱۳۰/۰ و ضریب همبستگی اسپیرمن ۱۸۵/۰) کمتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد می شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و اعتماد اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. همبستگی مستقیم و مثبتی بین دو متغیر وجود دارد. بدین معنی که افزایش میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور، افزایش اعتماد اجتماعی را موجب می شود و بالعکس.
فرضیه فرعی سوم: بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و اعتماد اجتماعی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و اعتماد اجتماعی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی تاوbکندال و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در هر دو آزمون(ضریب همبستگی تاوbکندال ۰۷۶/۰- و ضریب همبستگی اسپیرمن ۱۰۷/۰-) کمتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد می شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و اعتماد اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. همبستگی منفی بین دو متغیر وجود دارد. بدین معنی که افزایش میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) ، کاهش اعتماد اجتماعی را موجب می شود و بالعکس.
فرضیه فرعی چهارم: بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و مشارکت اجتماعی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و مشارکت اجتماعی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی تاوbکندال و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در هر دو آزمون(ضریب همبستگی تاوbکندال ۰۶۴/۰ - و ضریب همبستگی اسپیرمن ۰۸۹/۰-) بزرگتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد نمی شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و مشارکت اجتماعی رابطه معنی داری وجود ندارد. همبستگی منفی و ضعیفی بین دو متغیر مشاهده می شود که از نظر آماری معنی دار نمی باشد.
فرضیه فرعی پنجم: بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و مشارکت اجتماعی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و مشارکت اجتماعی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی تاوbکندال و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در هر دو آزمون(ضریب همبستگی تاوbکندال ۰۰۱/۰ و ضریب همبستگی اسپیرمن ۰۰۱/۰) بزرگتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد نمی شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و مشارکت اجتماعی رابطه معنی داری وجود ندارد.
فرضیه فرعی ششم: بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و مشارکت اجتماعی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و مشارکت اجتماعی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی تاوbکندال و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در هر دو آزمون(ضریب همبستگی تاوbکندال ۰۹۶/۰ - و ضریب همبستگی اسپیرمن ۱۳۳/۰-) کمتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد می شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و مشارکت اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. همبستگی منفی بین دو متغیر وجود دارد. بدین معنی که افزایش میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) ، کاهش مشارکت اجتماعی را موجب می شود و بالعکس.
فرضیه فرعی هفتم: بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی تاوbکندال و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در هر دو آزمون(ضریب همبستگی تاوbکندال ۰۳۳/۰ و ضریب همبستگی اسپیرمن ۰۵۲/۰) بزرگتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد نمی شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از اینترنت و شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی رابطه معنی داری وجود ندارد.
فرضیه فرعی هشتم: بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی تاوbکندال و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در هر دو آزمون(ضریب همبستگی تاوbکندال ۰۳۳/۰ و ضریب همبستگی اسپیرمن ۰۵۲/۰) بزرگتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد نمی شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون داخل کشور و شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی رابطه معنی داری وجود ندارد.
فرضیه فرعی نهم: بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی رابطه وجود دارد. رابطه بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی با بهره گرفتن از آزمونهای همبستگی تاوbکندال و اسپیرمن محاسبه شد و چون –p مقدار(P-value) محاسبه شده در آزمون(ضریب همبستگی اسپیرمن ۰۵۲/۰) بزرگتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است لذا فرض صفر رد نمی شود. بنابراین بین متوسط میزان استفاده از تلویزیون خارج از کشور(ماهواره) و شبکه روابط و پیوندهای خانوادگی رابطه معنی داری وجود ندارد.
۵-۲- بحث و بررسی
رسانه های جمعی بی شک از پدیده های بارز جهان معاصر به شمار می روند، سهم آنها در تحول فرهنگی و اجتماعی جامعه بشری در صد سال گذشته به حدی بوده است که دوران کنونی را «عصر ارتباطات» نامیده اند. محققان معتقدند رسانه ها با ارائه اطلاعات گوناگون به مخاطبان، دانش و نگرش آنها را درباره موضوعات متفاوت تحت تاثیر قرار می دهند، و به شکل گیری الگوهای کنش در بین مخاطبان کمک می کنند تا در موقعیتهای متفاوت دست به کنش بزنند(حسین پور، معتمدنژاد، ۱۳۹۰: ۱۶۷). در این بین تلویزیون و اینترنت به عنوان پر مخاطب ترین رسانه ها، تاثیر بیشتری در شکل گیری عقاید، باورها و طرز فکر افراد در زمینه های گوناگون دارند و به موازات نهادهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، آموزشی، مذهبی و خانوادگی جامعه، نقش مهمی در طرز فکر افراد جامعه دارند. از جمله حوزه های تاثیرپذیر از رسانه ها را می توان حوزه سرمایه اجتماعی در هر جامعه ای نام برد.
اندیشمندان معتقدند که رسانه ها به عنوان منبع مهم اطلاعات و همچنین یکی از عوامل اصلی فرایند جامعه پذیری نقش موثری در شکل گیری سرمایه اجتماعی در جامعه دارند، و به اشکال متفاوت موجب افزایش یا کاهش شکل گیری سرمایه اجتماعی می گردند. بوردیو رسانه های جمعی را از طریق شرایط و فضای مناسب برای کنشگر در جهت انتخاب عقلانی موثر دانسته و معتقد است انتخاب عقلانی و عقلانیت گزینشی در فضای عمومی کنشگران دارای اهمیت فراوان است و سبب تقویت اعتماد بین شخصی و افزایش مشارکت عمومی می شود. ولی پاتنام معتقد است که تلویزیون با اختصاص دادن اوقات فراغت افراد به خود، مشارکت اجتماعی و ارتباطات اجتماعی آنان را کاهش می دهد و از آنجا که او بین مشارکت مدنی، اعتماد اجتماعی و سرمایه اجتماعی ارتباط قائل است، استدلال می کند با کاهش مشارکت اجتماعی، میزان سرمایه اجتماعی افراد در جامعه کاهش می یابد.
نتیجه آزمون فرضیه های تحقیق نشان می دهد که بین میزان استفاده تلویزیون داخلی با سرمایه اجتماعی رابطه معناداری بدست آمده است که این ارتیاط مستقیم و مثبت است. بدین معنی که می توان گفت هر چه میزان استفاده از تلویزیون داخلی توسط افراد افزایش می یابد سرمایه اجتماعی آنان نیز افزایش می یابد. این یافته با نتایج تحقیقات حسین پور و معتمد نژاد(۱۳۹۰)؛ جعفرنیا(۱۳۸۹)؛ اولکن(۲۰۰۹)؛ چریستوفر و استرم(۲۰۰۶) همخوانی دارد. حسین پور و معتمدنژاد(۱۳۹۰) در پژوهش خود نشان دادند که تلویزیون موجب گرد آمدن افراد در کنار هم و عاملی برای تقویت شبکه روابط و تعاملات بین افراد خانواده شده است. هومیرو و همکارانش(۲۰۱۲) نیز دریافتند که رسانه های دیجیتالی می توانند پیش بینی کننده قوی و مثبت از سرمایه اجتماعی افراد و رفتارهای مشارکتی سیاسی و مدنی آنان باشند.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 02:27:00 ق.ظ ]
|