پایان نامه ها و مقالات تحقیقاتی – ۱-۳ اهمیت تحقیق – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۱-۱ مقدمه
از دیدگاه تئوری حسابداری، پدیده هموارسازی سود در رویکرد رفتاری موضوعی قابل تأمل است. افزون بر آن در عمل نیز حسابداران، حسابرسان و تحلیل گران مالی در فرایند گزارشگری مالی، که گزارشگری سود از مهمترین اجزای آن به شمار میآید، به نوعی با این پدیده و پیامدهای آن مواجه بودهاند. شناخت ابعاد مختلف رفتار هموارسازی سود در راستای شناسایی ویژگیها و محدودیتهای سود حسابداری قرار میگیرد. در صورت امکان ارائه یک چارچوب نظری برای این پدیده که به نظر میرسد تاکنون میسر نشده، محتمل است بتوان به پیشرفتی در زمینه کیفی گزارشگری سود دست یافت.
سهم عمده ای از تحقیقات و مطالعات نظری در موضوع هموارسازی سود، متعلق به کشورهای توسعه یافته است، از این رو، با توجه به تفاوتهای اساسی در متغیرهای کلان محیطی نظیر اقتصاد و فرهنگ، گسترش این تحقیقات به کشورهای در حال توسعه میتواند در تکمیل ادبیات پژوهشی این پدیده مؤثر واقع شود. علاوه بر آن به نظر میرسد از دیدگاه امور مالی نتایج این تحقیقات برخی زمینههای لازم را برای کارایی بازار سرمایه در محیط اقتصادی مورد نظر فراهم نماید. تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین هموارسازی سود و عدم تقارن اطلاعاتی در چرخه زندگی شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران میپردازد.
در این فصل کلیات تحقیق ارائه گردیده، در واقع پس از ارائه مقدمهای در ابتدای فصل به تشریح بیان مسئله پرداخته شده است. سپس اهداف، انگیزه، فرضیهها، اهمیت موضوع و روش تحقیق را شرح داده و به قلمرو تحقیق از لحاظ زمانی، مکانی و موضوعی تحقیق میپردازیم.
۱-۲ بیان مسئله
ابزار اصلی انتقال اطلاعات به استفاده کنندگان برون سازمانی، صورتهای مالی اساسی است. صورت سود و زیان، از صورتهای مالی اساسی است که در ارزیابی وظیفه مباشرت مدیریت یا حساب دهی آن ها در قبال منابعی که در اختیار دارند، از اهمیت زیادی برخوردار است. صورت سود و زیان دربرگیرنده بازده حاصل از منابع تحت کنترل مدیریت واحد تجاری است و عملکرد واحد تجاری را در طی دوره مورد نظر منعکس میکند. از آن جا که مسئولیت تهیه صورتهای مالی بر عهده مدیریت واحد تجاری است و با توجه به دسترسی مستقیم مدیران به اطلاعات و داشتن حق انتخاب روشهای اختیاری حسابداری، امکان هموارسازی سود وجود دارد. به دلیل این که سرمایه گذاران به عنوان یکی از فاکتورهای مهم تصمیمگیری به رقم سود توجه خاصی دارند، این پژوهشها از جنبه رفتاری، اهمیت خاص خود را دارند. از انگیزه های مدیریت سود، کاهش خطای پیشبینی سود در دوره جاری و آتی است. مدیران علاقهمند میباشند که پیشبینیهای آن ها در رابطه با سود بودجه شده تحقق یابد؛ چنان چه این امر محقق نشود، مدیران با بهره گرفتن از ابزارهایی سود را مدیریت میکنند. استفاده فرصتطلبانه از هموارسازی سود، ممکن است بر شفافیت داده های گزارش شده حسابداری تأثیر معکوس بگذارد. از نتایج اقتصادی غیر شفاف بودن اطلاعات این است که ممکن است بر تمایل سرمایه گذاران به خرید سهام شرکت تأثیر بگذارد. بدین ترتیب شفافیت کمتر باعث نقدشوندگی کمتر و در نتیجه باعث افزایش هزینه سرمایه شرکت به دلیل افزایش ریسک نقدشوندگی میشود. علاوه بر این، بالا رفتن هزینه معاملات به دلیل نقدشوندگی پایین، ممکن است امکان کشف قیمت سهام را کاهش داده و در نتیجه ابهام مرتبط با قیمت سهم را افزایش دهد. از سوی دیگر بر اساس مفهوم عدم تقارن اطلاعاتی، تغییرپذیری بالای سود منجر به منافع اطلاعاتی بیشتر برای سرمایه گذاران آگاه نسبت به سرمایه گذاران ناآگاه میشود. افزایش تغییرپذیری سودهای گزارش شده، زیان معاملاتی سرمایه گذاران ناآگاه را بزرگتر جلوه داده و آن ها را مجبور به خروج از بازار میکند.
همچنین تئوری چرخه عمر شرکت چنین فرض میکند که شرکتها و بنگاه های اقتصادی، همچون تمامی موجودات زنده که متولد میشوند، رشد میکنند و میمیرند، همانند موجودات زنده، رشد و پیری واحدهای تجاری را بر مبنای قابلیت کنترل و انعطاف پذیری نشان میدهند. در جوانی (دوران رشد) سازمانها بسیار انعطاف پذیر، ولی در بیشتر مواقع غیر قابل کنترل اند. با افزایش عمر سازمانها، روابط تغییر میکند، کنترل افزایش و انعطاف پذیری کاهش مییابد. در نهایت، با پیر شدن (دوران افول) قابلیت کنترل نیز کاهش خواهد یافت. هنگامی که واحد تجاری قابلیت کنترل داشته و انعطاف پذیر باشد، بیانگر این است که توأمان مزایای جوانی و پیری را دارا است. این وضعیت تحت عنوان مرحله تکامل (بلوغ) شناخته میشود و این سیاستها به گونه ای در اطلاعات حسابداری شرکتها منعکس میشود با توجه به موارد مطروحه فوق در پژوهش حاضر سؤالات زیر مطرح میشود:
-
- آیا بین هموارسازی سود از طریق اقلام تعهدی اختیاری و عدم تقارن اطلاعاتی واحد تجاری در مرحله رشد رابطه وجود دارد؟
-
- آیا بین هموارسازی سود از طریق اقلام تعهدی اختیاری و عدم تقارن اطلاعاتی واحد تجاری در مرحله بلوغ رابطه وجود دارد؟
- آیا بین هموارسازی سود از طریق اقلام تعهدی اختیاری و عدم تقارن اطلاعاتی واحد تجاری در مرحله افول رابطه وجود دارد؟
۱-۳ اهمیت تحقیق
مفهوم چرخه حیات، استعاره ای زیستی در مورد سازمانهاست. تئوری چرخه عمر شرکت چنین فرض میکند که شرکتها و بنگاه های اقتصادی، همچون تمامی موجودات زنده که متولد میشوند، رشد میکنند و میمیرند، دارای منحنی عمر یا چرخه عمر هستند. همانند موجودات زنده، رشد و پیری واحدهای تجاری را بر مبنای قابلیت کنترل و انعطاف پذیری نشان میدهند. در جوانی (دوران رشد) سازمانها بسیار انعطاف پذیر، ولی در بیشتر مواقع غیر قابل کنترل اند. با افزایش عمر سازمانها، روابط تغییرمی کند، کنترل افزایش و انعطاف پذیری کاهش مییابد. در نهایت، با پیر شدن (دوران افول) قابلیت کنترل نیز کاهش خواهد یافت. هنگامی که واحد تجاری قابلیت کنترل داشته و انعطاف پذیر باشد، بیانگر این است که توأمان مزایای جوانی و پیری را دارا است. این وضعیت تحت عنوان مرحله تکامل (بلوغ) شناخته میشود. تئوری چرخه عمر جزء تئوریهای طراحی سازمان میباشد و بیان میدارد: در حالی که سازمانها چهار مرحله تکاملی چرخه زندگی را میگذرانند، از نظر ساختار، سیستم کنترل، نوآوری و هدفها دستخوش تغییرات شدید قرار میگیرند. در نهایت با توجه به موارد مطروحه بالا در پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین هموارسازی سود و عدم تقارن اطلاعاتی در مراحل چرخه عمر میپردازیم.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 12:34:00 ب.ظ ]
|