پایان نامه با فرمت word : پژوهش های کارشناسی ارشد درباره بررسی-آثار-تزویج-در-آرایه ای-ازآنتن های-سیمی-برای-کاربرد-در-رادار-پسیو- فایل ۴ |
فصل دوم
آشنایی با رادار پسیو
۲-۱- مقدمهای از رادار پسیو
تدبیر ساخت رادارهای دوپایه [۶] یعنی رادارهایی که روشن کننده[۷] ندارند و هدف را به وسیله امواجی که از سطح آنها پراش میشوند آشکارسازی می کنند، ایده جدیدی نیست. اولین آزمایشات در سال ۱۹۳۵ توسط رابرت واتسون وات [۸]در انگلیس صورت پذیرفت. او توانست یک بمب افکن را توسط امواج کوتاه در ۱۲ کیلومتری تشخیص دهد. رادارهای دوپایه به رادارهایی گفته می شود که گیرنده و فرستندهی آنها در دو مکان متفاوت قرار دارند. رادارهای اولیه همگی دوپایه بودند، زیرا تکنولوژی به اندازهای پیشرفت نکرده بود تا آنتن را قادر سازد که از مود فرستندگی به گیرندگی سوئیچ نماید. تا اینکه شکل موجهای پالسی و سوئیچهای فرستنده/گیرنده برای کاربردهای راداری طراحی شدند. با گذشت زمان میزان توجه به رادارهای دوپایه همواره در حال تغییر بوده است. ولی امروزه این رادارها بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
انواع فرستندههای استفاده شده در رادارهای دوپایه:
فرستندههایی که بصورت خاص برای استفاده در یک رادار دوپایه طراحی شده اند.
فرستندههایی که جهت کاربردهای دیگری طراحی شده اند ولی در رادارهای دوپایه نیز میتوان از آنها استفاده کرد. رادارهایی که از این فرستندهها استفاده می کنند خود به دو دسته
تقسیم بندی میشوند:
رادارهای هیچهایکر[۹] که از فرستندهی یک رادار مونواستاتیک[۱۰] استفاده می کنند.
رادارهایی که از فرستندههای غیرراداری (مانند سیگنالهای پخش سراسری، مخابراتی و ردیابی) استفاده می کنند. به این دسته از رادارهای دوپایه، رادارهای غیرفعال[۱۱] یا رادارهای پارازیتی[۱۲] گفته می شود.
رادارهای نوع دوپایه غیرفعال از سایر رادارهای دوپایه جذابترند. از آنجا که رادارهای دوپایه غیرفعال از فرستندههای راداری استفاده نمیکنند، قابل آشکارسازی نمیباشند. در این رادارها میتوان از باندهای فرکانسی و که معمولا در رادارها کاربرد ندارند، استفاده کرد. استفاده از چنین باند فرکانسی باعث می شود سیستمهای ضد راداری که برای فرکانسهای مایکرویو طراحی شده اند، کارایی لازم را در مقابله با این رادارها را نداشته باشند. علاوه براین وجود فرستندههای پخش سراسری در این باندهای فرکانسی ( و ) ، پوشش و توان مورد نیاز برای این رادارها را تامین می کنند.
۲-۲- آنتنهای گیرندهی رادار پسیو
به نظر میرسد برای آنتن رادار پسیو که در فرکانس یا کار می کند، استفاده از آنتنهای سیمی بخصوص آنتن یاگی- اودا بهترین گزینه باشد. فرض کنید چند آنتن در یک آرایه، به فاصلهی از هم قرار دارند و جبهه موج با زاویهی همانند شکل زیر به این آرایه تابیده می شود:
شکل ۲- ۱: آرایه ای از آنتنهای گیرنده
به نظر میرسد که ولتاژ اندازه گیری شده در ترمینالهای آنتنها چنین رابطهای نسبت به هم داشته باشند:
(۲-۱) |
جاییکه سرعت نور و و فرکانس کاری سیستم میباشد. در این صورت با محاسبهی اختلاف فاز بین ولتاژهای اندازه گیری شده از ترمینال آنتنها، و با عمل به فاصلهی بین آنتنها میتوان جهت ورود جبهه موج را تعیین کرد.
اما واقعیتی که وجود دارد اثر متقابل بین این آنتنهاست که بعنوان تزویج متقابل[۱۳] بین آنتنها شناخته می شود و باعث تغییر جریان روی سطح آنتن و درنتیجه ولتاژ ترمینال آنتنها می شود. در عمل رابطه بین ولتاژ اندازه گیری شده از ترمینالها بصورت زیر است:
(۲-۲) |
بنابراین یکی از چالشهای موجود در بکارگیری رادار پسیو، تعیین میزان تزویج متقابل بین آنتنها، سعی بر به حداقل رساندن آن و یافتن الگوریتمی برای حذف کردن یا وارد کردن اثر تزویج بین آنتنها در محاسبات مسیریابی است.
۲-۳-تزویج متقابل در آرایه آنتنها
وقتی آنتنها در مجاورت یکدیگر قرار میگیرند، هر تعداد از آنها، در مود فرستندگی (یا گیرندگی) باشند، مقداری از انرژی ارسالی (دریافتی) توسط هر کدام و همچنین مقداری از انرژی بازتابش شده از سطح هر آنتن، به دیگری میرسد. این مقدار به پارامترهای زیر بستگی دارد:
- مشخصات تشعشعی هریک از آنتنها
- فاصلهی بین آنتنها
- جهت قرارگرفتن هر آنتن نسبت به سایر آنتنها.
مکانیزم های مختلفی وجود دارند که این مبادله انرژی بین آنتنها را باعث میشوند. برای مثال، اگر هر دو آنتن، فرستنده باشند مقداری از انرژی تشعشع کرده از هر آنتن به آنتن دیگر میرسد. که یکی از دلایل آن، غیر ایدهآل بودن دایرکتیویتهی آنتنهاست بخشی از انرژی تابیده شده به آنتن دوم، به جهت دیگری بازتابش می کند، در واقع آنتن دوم مثل یک آنتن ثانویه عمل می کند. این مبادله انرژی به عنوان تزویج متقابل شناخته می شود و در بسیاری از موارد کار طراحی و ساختن آنتنها را پیچیده می کند. گذشته از این، در بسیاری از کاربردهای عملی، تزویج متقابل را نمی توان به صورت آنالیز ریاضی معادلات بدست آورد، در حالیکه، تاثیر عمدهای در کارایی آنتنها دارد. از طرفی نمی توان میزان تاثیر تزویج روی هر آنتن را به صورت عمومی و با یک فرمول خاص محاسبه کرد، در قسمت بعد تزویج متقابل به طور خلاصه، به صورت کیفی بررسی شده است.
۲-۳-۱-تزویج در مدفرستندگی[۱۴]
فرض کنید که دو آنتن از یک آرایه، در یک فاصله مشخص نسبت به همدیگر قرار دارند، همانطور که در شکل (۲-۲) مشخص است. این فرایند می تواند به هر تعداد آنتن نزدیک به هم بسط داده شود. اگر آنتن با یک منبع، تغذیه شود، انرژی منبع تغذیه به سمت آنتن شارش می کند(۰)، این انرژی توسط آنتن در فضای آزاد منتشر می شود(۱)، مقداری از این انرژی به آنتن میرسد(۲)، انرژی تابیده شده به آنتن جریانی روی این آنتن القا می کند، که باعث ایجاد انرژی تفرق یافته[۱۵] از آنتن می شود(۳)، مقداری از این انرژی نیز به سمت منبع آنتن میرود(۴)، از طرفی مقداری از این انرژی بازتاب شده از آنتن دوباره به آنتن میرسد(۵)، این فرایند به طور نامحدودی تکرار می شود. همچنین یک فرایند مشابه در حالتی که آنتن تحریک شود و آنتن به عنوان عنصر پارازیتیک باشد اتفاق میافتد. اگر هر دو آنتن با هم تحریک شوند، میدانهای تشعشعی و بازتاب شده از هر یک، باید به صورت برداری با هم جمع شوند، تا میدان کل در نقطه مشاهده بدست آید.
شکل ۲- ۲: مکانیزم تزویج بین آنتن m و n در مود فرستندگی[۱]
بنابراین سهم کل پترن یک آنتن فقط به میزان و نوع تحریک آنتن بستگی ندارد، بلکه به نوع و میزان تحریک آنتنهای مجاورش، و همچنین شکل و اندازه آنتنها نیز وابسته است.
جبهه موجی که از آنتن به آنتن میرسد و نهایتاً به سمت منبع آنتن میرود(۴)، با موجهای تشعشعی و بازگشتی خود آنتن به صورت برداری جمع می شود، چون موج بازگشتی به سمت منبع آنتن ، با وجود آنتن ، با موج بازگشتی به سمت منبع آنتن که فقط ناشی از انتشار موج توسط خود آنتن بود از نظر دامنه و فاز اختلاف دارد، بنابراین پترن موج ایستا درون آنتن افزایش مییابد. رفتار متقابل این دو موج به میزان تزویج متقابل بین آنتنها و همچنین میزان تحریک آنتنها بستگی دارد. واضح است که بردار حاصل از جمع این دو موج روی امپدانس ترمینال آنتن تاثیر می گذارد و تابعی از موقعیت و میزان و نوع تحریک آنتن است. تاثیرات این تزویج روی امپدانس ترمینالها، به عنوان تغییر امپدانس متقابل شناخته میشوند.
امپدانس متقابل در واقع یک پارامتر ناخواسته و غیرمفید است. با توجه به این که مقدار آن شناخته شده نیست در محاسبات بعدی طراحی آنتن، باعث ایجاد ابهام می کند. از وظایف یک طراح آنتن، محاسبه تزویج بین آنتنها و سعی بر اعمال روشهایی برای کاهش مقدار آن و یا محاسبه تاثیر آن روی پارامترهای آنتن میباشد[۱].
۳-۲-۱-تزویج در مد گیرندگی[۱۶]
برای اینکه تاثیر تزویج متقابل را در روی مکانیزم آنتنها در مد گیرندگی بررسی شود، دو آنتن از یک آرایهی چند المانه را فرض کنید، همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است. جبهه موج(۰) به این آرایه تابیده می شود، ابتدا به آنتن برخورد می کند، که باعث ایجاد جریان روی آن می شود، مقداری از این موج برخوردی در فضا بازتابش می کند(۲)، و مقداری از آن به آنتن میرسد(۳)، و با موج(۰) رسیده به آنتن به صورت برداری جمع می شود. همچنین مقداری از موج اولیه (۰) به سمت منبع آنتن میرود(۱). واضح است که مقدار انرژی دریافتی توسط هر یک از آنتنهای آرایه برابر با جمع برداری این موجها خواهد بود.
مقدار انرژی جذب شده و بازتابشی از هر آنتن به تطبیق امپدانس ترمینال آنتنها نیز بستگی دارد، از طرفی برای جذب حداکثر مقدارجبهه موج تابیده شده، بهتر است که مقدار موج بازتابشی(۲) حداقل باشد، و این با تطبیق صحیح امپدانس آنتنها با محیط و تطبیق امپدانس بین آنتن و گیرنده که باعث کاهش مولفهی(۴) می شود، امکان پذیر است[۱].
شکل ۲- ۳: مکانیزم تزویج بین آنتن m و n در مود گیرندگی[۱]
۲-۴- محاسبهی امپدانس متقابل و ماتریس کالیبراسیون
۲-۴-۱- روش امپدانس متقابل گیرندگی
تزویج متقابل بین آرایه آنتن المانه مثل یک شبکه دوطرفه[۱۷] مدل می شود. با بهره گرفتن از یک ماتریس امپدانس متقابل، ولتاژ مدار باز از ولتاژ اندازه گیری شده در ترمینال آنتنها بدست
می آید. ولتاژهای اندازه گیری شده میتوانند به عنوان سیگنال ورودی به الگوریتمهای پردازش سیگنال آرایه وارد شوند؛ از قبیل الگوریتمهای مسیریابی[۱۸]،الگوریتم جهت دهی وفقی صفر[۱۹] . رابطه بین ولتاژ اندازه گیری شده در ترمینال ام با جریان ترمینال سایر آنتنها به صورت زیر است[۲]و [۵]و [۱۱]:
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 04:53:00 ق.ظ ]
|