دانلود منابع تحقیقاتی : دانلود پایان نامه بررسی امکان تولید فیلم پلاستیکی فعال ... |
۲-۳٫ سیستمهای جاذب اکسیژن
هرچند اولین سیستمهای جاذب اکسیژن بر اساس استفاده از فلزاتی نظیر آهن استوار بود، امروزه، بسیاری از سیستمهای جاذب اکسیژن بر اساس جاذب غیرفلزی مطرح شده اند. در ذیل انواع مختلف سیستمهای جاذب اکسیژن به تفصیل بیان شده است:
۲-۳-۱٫ اکسیداسیون پودر آهن
این جاذب اکسیژن در قالب بالشتک[۵] کوچک تجاری حاوی عوامل فلزی، مانند اکسید پودر آهن، کربنات آهن و پلاتین فلزی در دسترس است. اساس همه این جاذبها این جاذبها، اکسیداسیون آهن در حضور آب است.
عملکرد جاذب پودر آهن بر دو عامل رطوبت و اکسیژن استوار است که یک نوع از این واکنشها خود به خودی بوده که شامل حضور رطوبت در بالشتک است و به محض آن که بالشتک در معرض هوا قرار میگیرد واکنش شروع می شود. در نوع جاذب وابسته به رطوبت، مهار اکسیژن تنها با حضور رطوبت انجام می شود که این رطوبت از خود مواد غذایی تامین می شود.
این گروه های جاذب قبل از استفاده در هوای آزاد باثبات هستند، چرا که آنها بلافاصله پس از قرار گرفتن در معرض هوا، واکنش نشان می دهند. بنابراین تنها مراقبت قبل از استفاده در بستهبندی، نگهداری در مکان خشک است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مکانیسم عمل جاذب اکسیژن بر اساس اکسیداسیون آهن بسیار پیچیده است و به وسیله واکنشهای زیر توصیف شده است (معادلات ۲-۱).
معادلات۲-۱. اکسیداسیون آهن
اگر نرخ اکسیداسیون مواد غذایی و قابلیت نفوذ اکسیژن به بستهبندی کاملا شناخته شده بود، این امکان وجود داشت که برای حفظ سطح اکسیژن مطلوب در طول زمان ذخیره سازی، میزان آهن مورد نیاز به صورت دقیق محاسبه شود. یک قاعده کلی این است که ۱ گرم آهن با ۳۰۰ میلی لیتر اکسیژن واکنش نشان می دهند.
LD50 دوز کشندهای است که ۵۰ درصد از جمعیت را میکشد این مقدار برای آهن ۱۶گرم بر کیلوگرم وزن بدن هر شخص است. بزرگترین جاذب اکسیژن تجاری در دسترس حاوی ۷ گرم آهن است که این دوز را به مقدار ۱/۰ گرم بر کیلوگرم برای یک فرد ۷۰ کیلوگرمی افزایش میدهد، و این مقدار۱۶۰ بار کمتر از دوز کشنده است.
۲-۳-۲٫ اکسیداسیون اسید اسکوربیک
اسید اسکوربیک جزء یکی دیگر از جاذب اکسیژن است که در واکنش اکسیداسیون اسکوربات به دهیدروآسکوربیک اسید تبدیل می شود. بسیاری از این واکنشها آهسته است و می تواند با نور و یا یک فلز واسطه به عنوان کاتالیزور، نظیر مس، شتاب بگیرد. اسید اسکوربیک، مس دو بار مثبت را به یکبار مثبت کاهش میدهد و به شکل دهیدروآسکوربیکاسید درمی آید (معادلات ۲-۲، ۱).
یون مس یکبار مثبت، حساس به اکسیژن است. در واکنش با اکسیژن محیط، به یون مس دو بار مثبت تبدیل می شود و رادیکال آزاد اکسیژن تولید می کند (معادلات ۲-۲، ۲).
یون اکسیژن در واکنش با هیدروژن آزاد شده از واکنش اول و مس دوبار مثبت واکنش نشان داده، اکسیژن، ۲o2 Hو یون مس دوبار مثبت آزاد می کند (معادلات۲-۲، ۳).
معادلات۲-۲. اکسیداسیون اسید آسکوربیک
ترکیب مس و آسکوربات به سرعت ترکیب ۲o2 Hرا احیا کرده و آب آزاد می کند و دی هیدرو آسکوربیکاسید تولید می کند (معادلات۲-۲، ۴).
میتوان معادلات فوق را در معادل ۲-۲-۵ خلاصه کرد: (معادله۲-۳)
معادله۲-۳. خلاصه معادلات اکسیداسیون اسید اسکوربیک
که در آن AA اسید اسکوربیک و DHAA دی هیدروآسکوربیکاسید است.
مجموع ظرفیت جذب اکسیژن با میزان اسید اسکوربیک تعیین می شود. برای انجام کامل واکنش کاهش یک مول اکسیژن نیاز به دو مول اسید اسکوربیک است. نمک اسید اسکوربیک و آسکوربات در طراحی جاذبها در هر دو فنآوری جاذب و فیلم استفاده می شود. این فیلم فعال ممکن است همراه با یک کاتالیزور، معمولا یک فلز واسطه (مس، کبالت) باشد، و آن را با آب فعال می کنند. بنابراین، این تکنولوژی به خصوص برای محصولات غذایی آبی و یا محصول بستهبندی و سترون شدهای به کار میرود که با آب و یا بخار آب داخل اتوکلاو قادر به راه اندازی روند مهار اکسیژن است.
۲-۳-۳٫ اکسیداسیون آنزیمی (به عنوان مثال، گلوکز اکسیداز و الکل اکسیداز)
در برخی جاذبهای اکسیژن ترکیبی از دو آنزیم گلوکز اکسیداز و کاتالاز استفاده می شود که با برخی از سوبستراهای دریافتی برای جذب اکسیژن واکنش می دهند. انتقال دو اتم هیدروژن از گلوکز اکسیداز (CHOH گروه گلوکز)، که می تواند در خود بسته وجود داشته و یا به محصول اضافه شده باشد، به اکسیژن سبب تشکیل گلوکونو دلتا لاکتون و ۲O2 H می شود. سپس لاکتون خود به خود با آب واکنش داده و اسید گلوکونیک تولید می کند. یک عامل منفی در روند واکنش فوق وجود کاتالاز است که یک آلاینده طبیعی موجود در آماده سازی گلوکز اکسیداز محسوب می شود، چرا که کاتالاز با ۲O2 H تشکیل O2H و ۲ Oمیدهد و در نتیجه باعث کاهش کارایی سیستم واکنشدهنده می شود. با این حال، تولید گلوکز اکسیداز بدون آنزیم کاتالاز بسیار گران است. واکنش به شرح زیر بیان شده است که در آن قند، سوبسترا است (معادله۲-۴)
(۱)
معادله۲-۴٫ اکسیداسیون آنزیمی
همچنین از آنجا که ۲O2 Hمحصول نهایی ناخواسته است، کاتالاز موجود به شکستن پراکسید می پردازد. (معادله۲-۵)
(۲)
معادله۲-۵. تجزیه پراکسید
با توجه به واکنش، یک مول از گلوکز اکسیده شده با یک مول اکسیژن واکنش میدهد. بنابراین، در بستهبندی غیرقابل نفوذ با ۵۰۰ میلیلیتر فضای خالی سر محصول، فقط ۰۰۴۳/۰ مول گلوکز (۷۸/۰ گرم) برای رسیدن به صفر درصد از اکسیژن لازم است. بهرهوری آنزیمی بستگی به سرعت واکنش، مقدار سوبسترا و قابلیت نفوذ اکسیژن به بستهبندی دارد.
سیستمهای آنزیمی به تغییرات PH، aw، مقدار نمک، درجه حرارت و عوامل مختلف دیگر بسیار حساس هستند. علاوه بر این، آنها نیاز به افزودن آب دارند و در نتیجه، نمی توان به طور موثر در مواد غذایی کم آب استفاده کرد. یکی از کاربردهای گلوکز اکسیداز از بین بردن اکسیژن از آب جو و بطریهای شراب است. آنزیمها میتوانند بخشی از ساختار بستهبندی باشند و یا در یک جاذب مستقل قرار گیرند. تثبیت جاذب توسط فرایندهای مختلف، از جمله استفاده از پلیپروپیلن و پلیاتیلن که بسترهای خوبی برای تثبیت آنزیمها هستند، انجام می شود.
این جاذب، اکسیژن فضای بسته را در محصولات واقعی درمدت زمان ۴۸-۱۲ ساعت در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد از بین میبرد که این مقدار در دمای ۲ تا ۶ درجه ۲۴ تا ۹۶ ساعت طول میکشد. همچنین این جاذب می تواند در محصولات مختلف منجمد مورد استفاده قرار گیرد.
علاوه بر گلوکز اکسیداز، آنزیمهایی دیگر نیز دارای پتانسیل مهار اکسیژن هستند که میتوان به اتانول اکسیداز اشاره کرد. بر اثر فعالیت این آنزیم، اتانول به استالدهید تبدیل می شود. این آنزیم می تواند برای محصولات غذایی که محدوده گستردهای از فعالیت آبی دارند مورد استفاده قرارگیرد چرا که این آنزیم برای عمل به آب نیاز ندارد و می تواند راحتتر مورد استفاده قرارگیرد. لازم به ذکر است در صورتی که قرار باشد اکسیژن بیشتری از بسته جذب شود، مقدار بیشتری از اتانول مورد نیاز خواهد بود، که می تواند باعث بوی نامطلوب در بسته شود (سوزا کروز و همکاران، ۲۰۱۲).
۲-۳-۴٫ اکسیداسیون هیدروکربنهای غیراشباع
اکسیداسیون اسیدهای چرب چند غیراشباع [۶](PUFA) روش دیگری برای جذب اکسیژن و یک جاذب بسیار عالی برای غذاهای خشک است. جاذبهای اکسیژنی که در قبل شناخته شده اند یک نقطه ضعف جدی دارند و آن اینکه زمانی که آب وجود ندارد، واکنش مهار اکسیژن به خودی خود پیشرفت نمیکند و در حضور یک سیستم مهار اکسیژن، ممکن است کیفیت محصولات غذایی خشک به دلیل مهاجرت آب از جاذب اکسیژن به داخل غذا، به سرعت کاهش یابد.
شرکت شیمیایی گاز میتسوبیشی ژاپن دارای حق ثبت اختراع PUFAs به عنوان یک عامل واکنش و جاذب اکسیژن است. PUFAs ترجیحا از روغنهای سویا، کنجد و یا پنبه دانه که حاوی اولئیک، لینولئیک و لینولنیک اند، بدست می آید. روغنها و یاPUFA با یک کاتالیزور فلزی انتقالی و یا یک ماده حامل (به عنوان مثال کربنات کلسیم) که به حالت جامد باشد یک ترکیب جاذب اکسیژن را تشکیل میدهد. در این روش جاذب را میتوان به گرانول یا پودر ساخته شده اضافه کرد و یا میتوان در گروه های پلی اتیلن بستهبندی ترکیب کرد. هیدروکربنهای غیراشباع را میتوان با مواد بستهبندی سازگار ترکیب کرد که در طول فرایندهای مخلوط کردن معمولی به گرانولهایی مانند پلیاستر، پلیاتیلن، پلیپروپیلن و یا پلیاستایرن اضافه می شود. این عمل با بهره گرفتن از روشهای متعارف پردازشهای پلاستیکی مانند تزریق و یا اکستروژن انجام می شود.
مشکل اصلی این فنآوری آن است که در اثر واکنش بین مولکولهای اشباع نشده و اکسیژن، مواد زائدی از جمله اسیدهای آلی، آلدئیدها یا کتونها تولید می شود که کیفیت حسی مواد غذایی را تحت تاثیر قرار میدهد. در واقع، برخی از این ترکیبات برای تعیین کیفیت و ماندگاری مواد غذایی چرب استفاده می شود، زیرا آنها ذاتا مربوط به ترشیدگی میباشند.
این مشکل با بهره گرفتن از موانعی که مانع مهاجرت محصولات اکسیداسیون نامطلوب به مواد غذایی می شود، می تواند به حداقل برسد. این لایه کاربردی باید به عنوان سد ترکیبات آلی عمل کند، اما اجازه دهد اکسیژن مهاجرت کند تا بتواند از مواد غذایی به لایه جاذب وارد شود. راه حل دیگر استفاده از مواد جذب کننده است. برخی از پلیمرها داری خاصیت ذاتی مهار مواد آلی در ساختار پلیمر اند که از آن جمله میتوان به سیلیکا ژل، زئولیت اشاره کرد.
Oxbar سیستم توسعه یافته توسط یک جعبه بوده (Carnaud-Metal Box در حال حاضر در تاج چوب پنبه تعبیه شده) که شامل اکسیداسیون کبالت کاتالیز شده با نایلون۶MXD است و با پلیمر دیگری مخلوط گردیده است. این سیستم به ویژه در ساخت بطریهایPET سفت و سخت برای بستهبندی شراب، آبجو، مشروبات الکلی طعم دار و نوشیدنیهای مبتنی بر مالت استفاده می شود (برودی و همکاران، ۲۰۰۱).
۲-۳-۵٫ تثبیت میکروارگانیسمها در بستر جامد
دو اختراع ثبت شده در سال ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ از مخمر برای حذف اکسیژن از فضای بستههای مهر و موم شده استفاده می کنند که در آنها، تولید کننده آنزیم (Brocades)، در اختلاط با مخمر بیحرکت شده و به بوش بسته بطری اضافه می شود.
در این سیستمها مخمر به وسیله رطوبت فعال شده و اکسیژن را مصرف و تولید دی اکسید کربن کرده و به علاوه الکل نیز تولید می کند. در مورد آبجو در طی فرایند درب بندی بطری، دی اکسید کربن و الکل تولید شده بدون ایجاد تغییرات در محتویات قابل اندازه گیری محصول، اکسیژن بطری را کاهش می دهند.
جاذب اکسیژن طبیعی و زیستی بر اساس استفاده از میکروارگانیسمهای محبوس در یک ماتریس پلیمری، برای حفظ مواد غذایی موثر بوده و برای مصرف کننده، ارزان و در محیط زیست بیخطر است و می تواند یک مفهوم بسیار جالب برای صنایع غذایی مدرن باشد.
متاسفانه، مطالعات انجام شده را نمی توان برای توسعه یک جاذب اکسیژن صنعتی بیولوژیکی استفاده کرد. زیرا، تهیه یک فیلم اکسیژنزدای بیولوژیکی، شامل به دام افتادن میکروارگانیسمها در یک ماتریس پلیمری مناسب (تولید فیلم)، نگهداری فیلم به حالت خشک تا هنگام استفاده و قرار دادن فیلم در معرض ماده غذایی در هنگام استفاده، با مشکلات و موانع متعدد رو به رو است.
۲-۳-۶٫ اکسیداسیون رنگ به نور
دیگر تکنیک جذب اکسیژن، اکسیداسیون رنگ به نور است که بر روی یک فیلم پلیمری انجام می شود. وقتی که این فیلم توسط تابش نور ماورای بنفش (UV)، رنگ را فعال و اکسیژن را با خود درگیر کرد، واکنش حذف اکسیژن بسیار سریعتر انجام می شود.
محققان استرالیایی گزارش کرده اند که واکنش آهن به حالت پایه بیش از حد کند است. اما اکسیژن، توسط حساسیت به رنگ به حالت پایه در آمده و با بهره گرفتن از نزدیک کردن به اشعه مادون قرمز، مرئی و یا ماوراء بنفش فعال می شود، در این حالت اکسیژن بسیار واکنشپذیر شده و به همین ترتیب واکنش شیمیایی آن با جذب سریع اتفاق میافتد. این روش شامل بستهبندی با فیلم اتیل سلولز، حاوی رنگ photosensitizing حل شده و یک ترکیب پذیرنده اکسیژن بوده، که در فضای یک بسته شفاف است. وقتی که این فیلم با توجه به طول موج مناسب فعال شد، مولکولهای رنگ حساس به مولکول اکسیژن برانگیخته شده، در پلیمر نشر پیدا می کند. این مولکول اکسیژن با مولکولهای پذیرنده واکنش میدهد و در نتیجه مصرف می شود شکل (۲-۳). واکنش فتوشیمیایی را میتوان به شرح زیر معرفی کرد(معادله۲-۶).
معادله۲-۶. واکنش جذب اکسیژن به وسیله رنگ به نور
در این روش، به آب به عنوان فعال کننده نیاز نیست، پس میتوان از آن برای بستهبندی محصولات مرطوب و خشک استفاده کرد. زیرا فعال کردن شروع واکنش مهار اکسیژن، در خط بستهبندی توسط یک فرایند راه اندازی نوری آغاز می شود.
شکل۲-۳. فیلم جاذب اکسیژن رنگ به نور
لایه جاذب اکسیژن اکسترود شده با یک فیلم چند لایه، می تواند میزان اکسیژن فضای بسته را در مدت زمان ۴ تا ۱۰ روز به سطح ۱ درصد پیپیام کاهش دهد (سوزا کروز و همکاران، ۲۰۱۲).
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 01:44:00 ق.ظ ]
|