دانلود فایل پایان نامه : منابع دانشگاهی و تحقیقاتی برای نگارش مقاله بررسی امکان تولید فیلم پلاستیکی ... |
لوپز دیکاستلو و همکاران (۲۰۱۱) رهایش ترکیبات ضد اکسایش از فیلم کوپلیمری از اتیلن وینیل الکل و عصاره چای را بررسی نمودند. نتایج داده های HPLC در مورد رهایش ترکیبات عصاره چای سبز به درون مدلهای غذایی (آبی و الکلی) نشان داد که طی فرایند اکستروژن مقداری از ترکیبات ضداکسایش موجود در عصاره چای تجزیه شدند به طوری که میزان کاتچین گالاتهای موجود کاهش و غلظت اسید گالیگ آزاد افزایش یافت. همچنین همه ترکیبات چای به درون مدلهای غذایی مهاجرت داشتند؛ اگر چه شدت رهایش به نوع ماده غذایی بستگی داشت. در مدل غذایی آبی، اسید گالیک عمدهترین ترکیب رهایش یافته بود در حالی که در مدل غذایی الکلی (اتانول ۹۵ درصد) کاتچینهای مختلف عمده ترکیبات رها شده را تشکیل دادند. هنگامی که فیلم در معرض دو مدل غذایی آبی و الکلی قرار گرفت نتایج نشان داد که در مدل آبی ظرفیت ضداکسایشی ترکیبات به منظورکاهش رادیکالهای DPPH و ABTS بیشتر بود.
جمشیدیان و همکاران (۲۰۱۲) میزان رهایش آنتیاکسیدانهای فنلی سنتزی BHA، BHT، PGو TBHQ را از فیلم پلی لاکتیک اسید درون مدلهای غذایی بررسی نمودند. مدلهای غذایی مورد استفاده شامل مدل ۱۰ درصد اتانول به عنوان مدلی برای مواد غذایی آبی و مدل ۵۰ درصد اتانولی به عنوان مدلی برای محصولات حاول الکل و نیز شیر و فراوردههای لبنی و مدل ۹۵ درصد اتانول به عنوان مدلی برای مواد غذایی چرب بود. دمای نگهداری ۴۰ درجه سانتی گراد در نظر گرفته شد. میزان رهایش با بهره گرفتن از دستگاه HPLC اندازه گیری شد. با توجه به آنکه آنتیاکسیدانهای مورد استفاده در این تحقیق از ویژگی هیدروفوبی برخوردار بودند، سرعت و میزان رهایش آنها در مدل ۹۵ درصد اتانول بالا بود. در این مدل PG و TBHQ با سرعت بیشتری رها شدند به طوری که پس از ۷ ساعت این دو آنتیاکسیدان به طور کامل از فیلم به درون مدل غذایی رهایش یافتند. در مورد BHA و BHT رهایش کامل به ترتیب پس از ۴۸ ساعت و ۴ روز اتفاق افتاد. در مدل ۵۰ درصد اتانول، PG سریعتر از سایر آنتیاکسیدانها به درون مدل مهاجرت نمود. در حالی که حتی پس از ۶۰ روز نگهداری، رهایش کامل BHT رخ نداد. در مدل ۱۰ درصد اتانول، تنها PG و BHA آن هم به میزان ناچیزی رهایش یافتند. سرعت PG در رهایش بیش از BHA بود که دلیل آن را قطبیت بالاتر PG بیان نمودند (جمشیدیان و همکاران، ۲۰۱۲).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
پریرا و همکاران (۲۰۱۲) رهایش عصاره آنتیاکسیدانی پوسته جو موجود در فیلم LDPE در مدلهای غذایی آبی (در ۴۰ و ۷۰ درجه سانتی گراد) و ایزواکتان (در ۲۰ درجه سانتی گراد) را بررسی نمودند. میزان مهاجرت پس از تبخیر مدل و خشک نمودن آن و اندازه گیری جرم باقیمانده بر حسب میلی گرم مهاجرت کل در دسیمتر مربع از سطح نمونه بیان شد. نتایج نشان داد که مهاجرت کل ترکیبات عصاره به درون آب و ایزواکتان قابل چشمپوشی است که این نشاندهنده ظرفیت آنتیاکسیدانی مطلوب عصاره پوسته جو به منظور استفاده در بستهبندیهای مواد غذایی است.
۴-۲-۳٫ آزمون مهاجرت سدیم آسکوربات
اندازه گیری مهاجرت سدیم آسکوربات از فیلم به محلول مدل، به وسیله میزان احیاء شوندگی ۲و۶ -دی کلروفنل ایندوفنل انجام گرفت. این محلول رنگی توسط ترکیب سدیم آسکوربات احیاء می شود و به صورتی تا زرد تغییر رنگ میدهد.
همان طور که در شکلهای ۴-۱۱ و ۴-۱۲ مشاهده می شود در مدل غذایی الکلی، فیلم LDPE که بدون افزودن سدیم آسکوربات به عنوان ترکیب گیرنده اکسیژن تهیه گردید در روز نوزدهم نگهداری، حدود ۱۵ درصد رهایش سدیم آسکوربات داشت. احتمالا دلیل این امر را میتوان به استفاده از ترکیب یا ترکیباتی مشابه اسید آسکوربیک با خاصیت آبگریزی در فرمول اولیه فیلم پایه LDPE توسط تولید کننده در حین ساخت فیلم نسبت داد. در مورد فیلمهای SA-LDPE نیز بیشترین میزان رهایش در روز نوزدهم رخ داد. میزان رهایش سدیم آسکوربات از فیلم NSA-LDPE در مدل غذایی الکلی مشابه فیلمهای SA-LDPE بدست آمد به طوری که روز نوزدهم ۱۷ درصد از سدیم آسکوربات از فیلم NSA-LDPE با غلظت ۵ و ۱۰ درصد، به درون مدل غذایی مهاجرت نمود.
میزان مهاجرت سدیم آسکوربات از فیلمهای SA-LDPE و NSA-LDPE به درون مدل غذایی آبی به ترتیب در شکل ۴-۱۳ و ۴-۱۴ مشاهده می شود. در این مدل غذایی از فیلم LDPE فاقد سدیم آسکوربات، در طی مدت زمان نگهداری، رهایشی مشاهده نگردید. این درحالی است که ۳۲/۲۴ درصد از سدیم آسکوربات فیلم NSA-LDPE با غلظت ۵ درصد به درون مدل غذایی آبی مهاجرت نمود. در رابطه با فیلمهای SA-LDPE میزان رهایش در روز نوزدهم در حداکثر مقدار خود در حدود ۱۷ تا ۱۹ درصد بدست آمد
لوپز و همکاران در سال ۲۰۱۳ رهایش ترکیبات عصاره چای سبز تثبیت شده در فیلم های پروپیلن و پروپلین گرافت شده با انیدرید مالئیک را با بهره گرفتن از دو مدل غذایی ۱۰ درصد اتانول (مواد غذایی آبی) و ۵۰ درصد اتانول (مواد غذایی چرب-الکلی) پس از ۱۰ روز نگهداری در ۴۰ درجه سانتی گراد بررسی نمودند. همچنین در این تحقیق اثر تیمار حرارتی استریلیزاسیون (۷۰ درجه سانتی گراد به مدت ۲ ساعت) و تیمار حرارتی مایکروویو (۸۰۰ وات به مدت ۱۵ دقیقه) روی رهایش ترکیبات با بهره گرفتن از دستگاه HPLC ارزیابی گردید. افزایش رهایش در شرایط عملیاتی یکسان بستگی به سازگاری مواد مهاجرت کننده با مدلهای غذایی و فیلم پلیمری دارد. هرچه میزان حلالیت ترکیبات در مدلهای غذایی بیشتر باشد، میزان رهایش آنها افزایش بیشتری نشان میدهد. در تحقیق لوپز و همکاران در سال ۲۰۱۳ میزان مهاجرت در مدل غذایی ۵۰ درصد اتانول بیشتر بود. در میان ترکیبات عصاره چای، اسید گالیک میزان مهاجرت قابل توجهی داشت که احتمالا با فرایند تجزیه آن در طی فرایند اکستروژن فیلم مرتبط است. با اعمال تیمار حرارتی استریلیزاسیون و مایکروویو مقدار قابل توجهی از ترکیبات چای به درون مدل غذایی مهاجرت نمود. محققان دلیل این امر را فعال شدن ساختار مولکولی و افزایش خاصیت پلاستیسایزی آنها در اثر حرارت عنوان نمودند. میزان مهاجرت همچنین به نوع فیلم وابسته بود به طوری که در فیلم گرافت شده میزان رهایش مواد کاهش یافت که این امر به دلیل قدرت انیدرید مالئیک در حفظ ترکیبات عصاره چای است. در این تحقیق پس از ۱۰ روز نگهداری فیلمها و رهایش مقادیری از ترکیبات عصاره چای به درون مدلهای غذایی، قدرت فیلمها در مهار رادیکال ABTS ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که فیلم پلیاتیلنی گرافت شده با انیدرید مالئیک و حاوی عصاره چای بیشترین خاصیت مهارکنندگی را پس از گذشت ۱۰ روز نگهداری در ۴۰ درجه سانتی گراد داشت.
شکل ۴-۱۱. درصد رهایش سدیم آسکوربات در مدل غذایی اتانولی حاوی فیلم SA-LDPE. تیرکهای رسم شده روی نقاط نشانگر انحراف معیار میباشد.
شکل ۴-۱۲. درصد رهایش سدیم آسکوربات در مدل غذایی اتانولی حاوی فیلم NSA-LDPE. تیرکهای رسم شده روی نقاط نشانگر انحراف معیار میباشد.
شکل ۴-۱۳. درصد رهایش سدیم آسکوربات در مدل غذایی آبی حاوی فیلم SA-LDPE . تیرکهای رسم شده روی نقاط نشانگر انحراف معیار میباشد.
شکل ۴-۱۴. درصد رهایش سدیم آسکوربات در مدل غذایی آبی حاوی فیلم NSA-LDPE. تیرکهای رسم شده روی نقاط نشانگر انحراف معیار میباشد.
۴-۳٫ بررسی سرعت عبور اکسیژن از فیلم
شکل ۴-۱۵ میزان نفوذپذیری فیلمهای فعال SA-LDPE و NSA-LDPE حاوی غلظتهای مختلف آسکوربات را در مقایسه با فیلم LDPE خالص نشان میدهد. همان طور که مشاهده می شود آمیختن سدیم آسکوربات در ماتریکس فیلم LDPE به طور معنیداری نفوذپذیری اکسیژن را در آن نسبت به LDPE خالص کاهش داد (۰۵/۰>P). مقایسه دو فیلم SA-LDPE و NSA-LDPE نشان میدهد که میزان نفوذپذیری اکسیژن در فیلمهای SA-LDPE نسبت به NSA-LDPE در غلظتهای ۱۰ و ۱۵ درصد آسکوربات کمتر میباشد. به عبارت دیگر کاهش اندازه ذرات نمک سدیم آسکوربات در غلظتهای بالا به افزایش معنیدار میزان نفوذپذیری اکسیژن منجر شد (۰۵/۰>P).
شکل ۴-۱۵. میزان نفوذ پذیری به اکسیژن فیلمهای SA-LDPE و NSA-LDPE. تیرکهای رسم شده روی ستونها نشانگر انحراف معیار میباشد.
طبق یافتههای دیکاستلو و همکاران در سال ۲۰۱۲ بستههای حاوی اسید آسکوربیک کمترین نفوذ اکسیژن را داشت. در تحقیقی که توسط بویان و ویتساید در سال ۲۰۱۲ بر روی بسته بندیهای فعال حاوی پودر آهن، آسکوربیل پالمیتات و بتاسایکلودکسترین انجام شد نشان داد در صورت استفاده از دمای بالای اکستروژن بیشترین ظرفیت جذب اکسیژن متعلق به مخلوط آسکوربیل پالمیتات و بتا سایکلودکسترین است و در صورت نگهداری بسته در دمای ۲۳ درجه سانتی گراد و یا ۴ درجه سانتی گراد ظرفیت جذب آسکوربیل پالمیتات بالاتر از پودر آهن است.
در آزمایشاتی که توسط لیکویی و همکاران در سال ۲۰۱۱ برای سنجش میزان جذب اکسیژن پلی اتیلن گِرَفت شده با گلوکز و پر شده با سدیم آسکوربات و پودر آهن اصلاح شده انجام شد به این نتیجه رسیدند که میزان جذب اکسیژن LDPE و سدیم آسکوربات در حد قابل قبولی و کمتر از آهن اصلاح شده است.
نتایج مطالعه گالدی (۲۰۱۱) روی فیلم های PET حاوی غلظت های مختلف از گیرنده اکسیژن تجارتی به نام Amosorb (AMS) نشان داد که افزودن AMS منجر به افزایش ظرفیت جذب اکسیژن نسبت به فیلم های PET خالص شد. همچنین آنها نشان دادند که ظرفیت جذب اکسیژن در فیلمهای فعال طی زمان در سه مرحله شامل جذب سریع در ناحیه اول (در روزهای ابتدایی)، جذب کمتر آنها در ناحیه دوم و جذب با شیب تقریبا صفر در ناحیه سوم (رسیدن به حالت ثبات) انجام میگیرد. به عبارت دیگر با گذشت زمان سرعت جذب کاهش یافته تا به حالت ثابت برسد. جذب سریع اکسیژن می تواند نشانگر این مطلب باشد که جذب اکسیژن از طریق مکانهای گیرنده نزدیکتر به سطح فیلم انجام شده است سپس وقتی همه مکانهای فعال سطحی اشباع شدند، اکسیژن به درون نفوذ می کند تا با مکانهای گیرنده در دسترس در لایه درونی فیلم واکنش دهد. بدیهی است که مورفولوژی سیستم نهایی فیلم فعال و چگونگی پخش شدن ذرات فعال در ماتریکس پلیمر، نقش کلیدی در سرعت جذب و اشباعیت فیلم فعال گیرنده اکسیژن دارد (گالدی ، ۲۰۱۱).
ذرات کوچک گیرنده اکسیژن در فیلم ممکن است تمایل به آگلومره شدن داشته باشند که در اثر خوشهای شدن ذرات طی فرایند اکستروژن رخ میدهد. لایه اکسیدی که در معرض اکسیژن روی سطح آگلومرها تشکیل می شود از دسترسی توده به اکسیژن ممانعت کرده و منجر به کاهش جذب اکسیژن می شود (شین و همکاران ، ۲۰۱۱).
۴-۴٫ بررسی نفوذ پذیری به بخار آب
میزان نفوذ پذیری فیلمهای مورد مطالعه در این آزمون در جدول ۴-۲ آمده است. همانطور که انتظار میرود میزان نفوذپذیری به بخار آب در فیلمهای بر پایه LDPE پایین است. افزودن سدیم آسکوربات به فیلم در مقایسه با فیلم فاقد آنتیاکسیدان نفوذ پذیری بالاتری به بخار آب داشت.
انتقال بخار آب به دو فاکتور حلالیت و نفوذپذیری مولکولهای آب در ماتریکس فیلم بستگی دارد. پلاستیسایز بودن آب دمای گذار شیشه ای پلیمرها را کاهش خواهد داد. در رطوبت نسبی بالا، آب به عنوان یک پلاستیسایزر عمل کرده و حجم آزاد پلیمر را افزایش خواهد داد؛ بنابراین سبب افزایش نفوذپذیری به بخار آب می شود.
انتقال بخار آب از فیلمهای نانوکامپوزیتی بر پایه کربوکسی متیل سلولز-پلی وینیل الکل توسط ابوالقاسمی و همکاران (۱۳۹۱) بررسی گردید. میزان نفوذپذیری فیلمها در حدود g/msPa 10-10 بدست آمد.
بویان و همکاران (۲۰۱۰) میزان نفوذپذیری به بخار آب را در فیلم پلیلاکتیک اسید حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان بررسی نمود. نتایج نشان داد که فیلم پلیلاکتیک اسید حاوی BHT و پلیاتیلن گلیکول نفوذپذیری بالاتری در مقایسه با فیلم پلیلاکتیک اسید فاقد آنتیاکسیدان داشت. این محققان دلیل این امر را حجم آزاد بالای فیلم حاوی آنتیاکسیدان به واسطه اثر پلاستیسایزی ترکیبی از پلیاتیلن گلیکول و آب عنوان نمودند.
جدول ۴-۲٫ میزان نفوذ پذیری به بخار آب (بر حسب gmm/m2SKpa) در فیلمهای فعال مورد مطالعه
نوع فیلم | میزان نفوذ پذیری به بخار آب | |
LDPE | - | ۵-۱۰× ۹۶۱۳/۱ |
SA-LDPE | ۵ درصد | ۵-۱۰× ۲۲۵۲/۳ |
۱۰ درصد | ۵-۱۰× ۰۵۰۵/۲ | |
۱۵ درصد | ۵-۱۰× ۴۵۱۷/۲ |
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 05:05:00 ق.ظ ]
|