خرید متن کامل پایان نامه ارشد | مبانی نظری و پیشینه تحقیق – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
ج) قلمرو زمانی:
از سال ۸۰ الی ۸۹
فصل دوم: مبانی نظری و پیشینه تحقیق
مبانی نظری و پیشینه تحقیق
مقدمه
عموماً در برشماری عوامل اصلی تولید، سرمایه عاملی است که در کنار نیروی انسانی مورد توجه قرار میگیرد، تا جائیکه اقتصاددانان وجود آن را دلیلی بر توسعه یافتگی و توسعه نیافتگی کشورها تلقی میکنند. از این روست که کشورها بازارهائی را به مرور زمان شکل داده اند تا به انباشت سرمایه انسجام و سرعت لازم بخشند و بتوانند نقدینگیهای مازاد و پساندازهای خرد و کلان را در یکساز و کاری مؤثر جمع آوری کنند و آنها را در تامین مالی واحدهای اقتصادی مولد به کار گیرند. این بازارها موسوم به بازارهای مالی هستند که جدا از بازارهای کالا و کار میباشند. در یک تقسیم بندی کلی این بازارها به دو بازار پول و سرمایه تقسیم میشوند: بازار پول، بازاری است که نهادههای سپردهپذیری مثل بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی (مؤسسات پس انداز) در آن نقدینگیها را جذب و آنها را در قالب اعتبارات کوتاه مدت برای تامین سرمایه در گردش واحدهای اقتصادی، تخصیص می دهند.
بازار سرمایه، نیز بازاری است که امکان تامین مالی در مقاطع زمانی بلندمدت را برای واحدهای اقتصادی مولد فراهم می کند. این بازارها با بازار سهام (بازارهای بورس اوراق بهادار و بازارهای خارج از بورس)، بازار اوراق بدهی بلند مدت (اوراق قرضه بلندمدت) و بازار بیمه شناخته میشوند. بازار سرمایه از نظر نوع عرضه اوراق بهادار به دو بازار معاملات دست اول و معاملات دست دوم بخشبندی می شود. اوراق بهادار تازه انتشار یافته در بازار دست اول داد و ستد می شود، و بنگاهی که آن را منتشر کرده با بازار دست اول روبروست. در بازار دست دوم اوراق بهاداری که پیشتر منتشر شده باشد داد و ستد می شود. در واقع حضور بنگاههای اقتصادی در بازار دست دوم دربردارنده تامین مالی جدیدی برای آنهاست. وجود بازار دست دوم به دلیل افزایش قدرت نقدینگی اوراق بهادار، توزیع منطقی ریسک، تعیین مناسب قیمت اوراق بهادار و انتشار اطلاعات درست و بهنگام برای بنگاههای مذبور اهمیتی اساسی دارد.
طبقه بندی بازارها
طبقه بندی بازارها راههای بسیار دارد. یک راه طبقه بندی بر حسب حق مالی است، مثل بازارهای بدهی (اوراق قرضه) و بازارهای سهام. طبقه بندی دیگر بر اساس سررسید حق مالی است که بر این اساس به دو بازار پول و سرمایه تقسیم می شود. برای مثال، بازاری برای ابزاردهی کوتاه مدت وجود دارد که آن را بازار پول مینامند و بازار دیگری برای دارایی مالی با سررسید طولانیتر وجود دارد که آن را بازار سرمایه میخوانند. خلاصه طبقه بندیهای بازار مالی به صورت زیر میباشد (مودیلیانی و فری، ۱۳۸۸، ص۲۵).
- طبقه بندی بر اساس ماهیت حق مالی
بازار بدهی
بازار سرمایه
- طبقه بندی بر اساس سررسید حق مالی
بازار پول
بازار سرمایه
- طبقه بندی بر اساس مرحله انتشار
بازار اولیه
بازار ثانویه
- طبقه بندی بر اساس واگذاری فوری یا واگذاری آتی
بازار نقدی یا آنی
بازار مشتقه
- طبقه بندی بر اساس ساختار سازمانی
بازار حراج
بازار خارج از بورس
بازار از طریق واسطه
تعریف بازار
بازار عبارت است از شبکه ای از روابط فیمابین مبادله کنندگان یا تمرکز سازمان یافته عرضه و تقاضای کالا و خدمات معین. منظور از تمرکز سازمان یافته، اجتماع خریداران و فروشندگان در یک مرکز و محل نبوده، بلکه ایجاد رابطه بین آنها با وسایل مختلف مدنظر میباشد (منتظر ظهور، ۱۳۷۶، ص۱۲۹).
هر نظام اقتصادی از دو بخش حقیقی و مالی تشکیل شده است. بخش مالی یا سیستم مالی به شبکه ای از بازارهای مالی، تجار، خانوارها، دولت و موسساتی اطلاق می شود که در سیستم مشارکت کرده و عملیات آنها بر اساس مقررات خاصی صورت میپذیرد. وظیفه اصلی سیستم مالی، انتقال وجوه قابل وام دادن از وام دهندهگان (یا واحدهای دارای مازاد که بیشتر خانوارها هستند) به قرض گیرندهگان (یا واحدهای دارای کسری پسانداز که بیشتر شرکتهای تجاری و دولتها هستند) میباشد. این انتقال وجوه در بازارهای مالی در بازارهای مالی و توسط مؤسسات مالی انجام میگیرد. لذا اکثر مؤسسات مالی که در واقع نقش واسطه را ایفاء مینمایند، به واسطههای مالی مشهورند (دهکردی، ۱۳۸۸، ص۱۰).
مؤسسات مالی بنگاههایی هستند که دارایی اصلی آنها را دارایی و مطالبات مالی (سهام، اوراق قرضه و وام) تشکیل میدهد. این مؤسسات علاوه بر انتقال وجوه از پسانداز کنندهگان به متقاضیان، خدمات مالی دیگری همچون حمایتهای بیمهای، ایجاد وسیله پرداخت و … را نیز انجام می دهند. کیفیت ارائه شده توسط خدمات سیستم و یا بخش مالی که از طریق مؤسسات و نهادهای گوناگون از جمله بانکها، صندوقهای پسانداز، شرکتهای بیمه، صندوقهای بازنشستگی، شرکتهای سرمایه گذاری و … انجام میگیرد (شبانی بالانچی، ۱۳۸۰، ص۵۹).
بازار مالی
بازار پول و سرمایه که مجموعاً آنها را با عنوان بازارهای مالی میشناسند و ارتباط بین این دو بازار جهت توسعه بازار سرمایه و به ویژه بازار بورس اوراق بهادار به عنوان یک بازار متشکل سرمایه مدنظر میباشد. در اقتصاد همواره افرادی هستند که دارای پسانداز هستند و نمی توانند پساندازهای خود را به کار گیرند و گروهی دیگر از افراد هستند که نیاز به پول جهت سرمایه گذاری و انجام فعالیتهای اقتصادی دارند ولی از منابع کافی برخوردار نیستند به این ترتیب عدم تعادل در رابطه با پسانداز و سرمایه گذاری بروز نمیکند. برای اینکه اقتصاد به تعادل برسد باید پسانداز و سرمایه گذاری با هم برابر شوند. در بازار مالی مؤسسات و نهادهایی فعال هستند که نقش واسطه را ایفا میکنند. این مؤسسات در تکامل یافتن بازار مالی نقش مؤثری دارند و کمک میکنند تا پساندازهای راکد به دست گروهی برسند که امکان و فرصت انجام فعالیتهای اقتصادی را دارند ولی از منابع لازم برخوردار نیستند. برای اینکه اقتصاد به تعادل برسد باید پسانداز با سرمایه گذاری برابر گردد. بدین جهت نیاز به مکانیزم هایی است که پول را از این پساندازه کنندگان جمع آوری کرده و به دست افرادی برسانند که نیاز به استفاده از این منابع را دارند. که در شکل ۲-۱ نشان داده شده است(Philip , 1998,p-38).
شکل ۲-۱- مؤسسات فعال در بازار پول و سرمایه
(خط داخلی نشاندهنده وجوه و خط بیرونی نشاندهنده اوراق بهادار میباشد.)
۲-۴-۱- اجزای بازار مالی
۲-۴-۱-۱- بازار پول
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 11:26:00 ق.ظ ]
|