پایان نامه درباره :تعیین درجه توسعه یافتگی ... |
۰٫۰۲۸
منبع: محاسبات تحقیق
۴-۲۰٫ رتبه بندی شهرستان های استان کرمان از نظر شاخص مسکن
در این بخش از ۱۲ متغیر استفاده شده است که شهرستانهای کرمان ، سیرجان ، شهربابک و رفسنجان دارای بهترین رتبه و درجه برخورداری و شهرستانها فاریاب ، ارزوئیه ، فهرج و نرماشیر دارای پایین ترین رتبه می باشند گرچه باز هم عدد ۵۰۸/۰ با یک اختلاف زیادی دارد اما در این برتری برای چهار شهرستان بالای جدول، دلیل نظام مند بودن فعالیتهای ساختمانی در این شهرستان ها ( مردم حتما بایستی فعالیت ساختمانی را با اخذ مجوز انجام دهند) می باشد و در شهرستانها آخر جدول بعضا فعالیتهای ساخت ساز بدون مجوز نیز انجام می شود که در آمار ثبت نشده اند و به هر حال این موضوع در تعیین رتبه ها تاثیر چندانی ندارد ولی می تواند در معرفی شهرستانهای پایین جدول با امتیاز بیشتری نقش داشته باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
فصل پنجم: جمع بندی و نتیجه گیری
۵-۱٫ مقدمه
توسعه فرایندی است که طی آن جوامع از شرایط اولیه عقب ماندگی و توسعه نیافتگی، با عبور از مراحل تکاملی کم و بیش یکسان و تحمل دگرگونیهای کیفی و کمی به جوامع توسعه یافته تبدیل خواهند شد. توسعه درجهای از تحول است که جامعه را برای نیل به آرمانها و اهداف خود هدایت می کند به بیان سازمان ملل توسعه فرایندی است که کوششهای مردم و دولت را برای بهبود اوضاع اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی هر منطقه متحد کرده و مردم این مناطق را در زندگی یک ملت ترکیب نموده و آنها را برای مشارکت در پیشرفت توانا میسازد شاید بتوان مفهوم توسعه رادر ابعاد اقتصادی- اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی آن شناخت. تمرکز نامعقول و نامناسب در عرصه های زیستی، توسعه اقتصادی واجتماعی نابرابر در نواحی جغرافیایی را در پی خواهد داشت. موضوعی که بازتاب آنرا در چشم انداز جغرافیایی شهرها و رشد ناهمگون آنها نیز میتوان یافت. در سالهای اخیر کاربرد روشهای کمی در برنامه ریزی شهری و منطقهای به طور فزایندهای افزایش یافته است. یکی از این روشها ، روش درجهبندی مناطق از نظر توسعه یافتگی، روش تاکسونومی عددی میباشد. این روش یک روش مناسب برای تعیین درجهبندی و مقایسه مناطق و نواحی مختلف با توجه به درجه توسعه یافتگی آنها میباشد.
امروزه دستیابی به رشد و توسعه پایدار یکی از مباحث عمده کشورها بویژه کشورهای در حال توسعه بشمار می رود. کشورهای در حال توسعه جهت جبران عقب ماندگیها، فرار از فقر سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و… و برای رسیدن به توسعه ای معتدل و همه جانبه که بتواند به بهبود وضع زندگی همه مردم منجر گردد، نیازمند شناخت صحیح و برنامه ریزیهای مناسب و بهینه در سطح ملی و منطقه ای هستند.
از آنجاییکه یکی از جوانب و اهداف مهم برنامه ریزی توسعه، کمک به مناطق کمتر توسعه یافته و اقشارفقیرتر جامعه و توزیع عادلانه امکانات و درآمدها با توجه به مزیتهای نسبی مناطق و عقب ماندگیهای آنها می باشد، ضروری است که به ارزیابی و اندازه گیری میزان برخورداری و سطح توسعه یافتگی و نقاط قوت وضعف مناطق مختلف و بررسی شرایط بهبودی یا عدم بهبودی آنها پرداخته شود.
علاوه بر این، همیشه این نگرانی وجود دارد که اعتبارات عمرانی، عادلانه توزیع نمی شود و سهم اختصاص یافته به برخی شهرستانها کمتر از نیاز نسبی آنها در مقایسه با سایر شهرستانها می باشد. مسئولان و مدیران برنامه ریزی و اجرایی در سطح استان نیز علاقه مند هستند که در مورد توزیع عادلانه اعتبارات اطمینان حاصل کنند. به دلائل ذکر شده به نظر می رسد که موضوع توزیع اعتبارات در سطح استان، لازم است مبتنی بر روش شناخته شده و علمی باشد. با این نگرش، شاخص مند نمودن توزیع اعتبارات عمرانی استان ضرورت ویژه می یابد. لذا با این اوصاف تحقیق حاضر به دنبال بررسی وضعیت میزان برخورداری شهرستانهای استان بر اساس شاخص های توسعه یافتگی در سطح استان، بر مبنای مدل علمی رتبه بندی بر اساس روش تاکسونومی عددی تهیه و عمل شده شده است .
۵-۲٫ سوالات تحقیق
۵-۲-۱ . تحلیل پاسخ سوال اول
- آیا با توجه به شاخص های توسعه می توان رتبه بندی و سطح بندی شهرستانهای استان را انجام داد ؟
برای رتبه بندی شهرستانهای استان کر مان در این تحقیق از ۱۸ شاخص انتخابی(شاخص های مصرف آب شهری ،آموزش ، اصناف ، بانکداری، تامین اجتماعی ، مصرف برق، بهداشت و در مان، تقسیمات کشوری ،جمعیت، جنگلبانی ،منابع طبیعی، مراتع و مناطق حفاظت شده ، حمل و نقل ، رفاه، صنعت و معدن، مصرف فراورده های نفتی ، گاز و امکانات و تجهیزات مربوط ، فرهنگ ،هنر و ورزش ، قضایی ،ارتباطات و امور مخابراتی، کشاورزی و مسکن ) و ۲۴۷ متغیر برای هر ۲۳ شهرستان استان استفاده شده است. همانگونه که در جدول ۵-۱٫ ملاحظه می شود بر اساس نتایج آنالیز تاکسونومی عددی در این پژوهش، شهرستانهای بافت ، راور ،کوهبنان ، شهربابک و کرمان به ترتیب در رتبه های ۱ تا ۵ قرار گرفتند و شهرستانهای رودبار، فاریاب، ریگان، نرماشیر و فهرج به ترتیب دارای رتبه های ۱۹ تا ۲۳ می باشند. بنابر این برای سوال اول که پرسیده شده بود آیا با توجه به شاخص های توسعه می توان رتبه بندی و سطح بندی شهرستانهای استان را انجام داد ؟ ، پاسخ مثبت است و می توان گفت که رتبه بندی و سطح بندی شهرستان های استان با توجه به شاخص های توسعه قابل انجام است .
جدول ۵- ۱ . تعیین سطح توسعه یافتگی و رتبه بندی شهرستان های استان کرمان از نظر شاخصهای توسعه یافتگی مورد استفاده در این تحقیق در سال ۱۳۹۰
رتبه
شهرستان
Fi
Fi*
۱
بافت
۰٫۷۵۶
۰٫۲۴۴
۲
راور
۰٫۷۶۴
۰٫۲۳۶
۳
کوهبنان
۰٫۷۶۶
۰٫۲۳۴
۴
شهربابک
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 04:01:00 ق.ظ ]
|