مقالات و پایان نامه های دانشگاهی – وجه تمایز پژوهش حاضر با تحقیقات پیشین – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
- مقدمه
در طی سالهای گذشته پژوهشگران مختلف با عنایت به ناتوانی بتا در توضیح بازده سهام، به بررسی توان مدل قیمتگذاری داراییهای سرمایهای در تبیین و پیشبینی بازده سهام و یافتن متغیرهای دیگری مانند بتا که معرف خطرپذیری باشند، پرداختهاند. در این میان با توجه به اهمیت اطلاعات حسابداری به ویژه خطرپذیری اطلاعاتی در ارزیابی عملکرد و تخمین بازده مورد انتظار سرمایهگذاران، کیفیت و دقت تهیه این اطلاعات دغدغه استفاده کنندگان بوده و تحقیقات زیادی را به خود اختصاص داده است.
البته بحث روزافزون در این زمینه که آیا کیفیت اطلاعات حسابداری (خطرپذیری اطلاعاتی) به طور مستقل بر هزینه سرمایه شرکت تأثیر می گذارد، همچنان به صورت یک مسئله بحثبرانگیز باقی مانده است. بسیاری از این مناظرهها و بحثها نیز بر کیفیت اقلام تعهدی متمرکز است و سوال مهم و حل نشده این است که آیا شاخص کیفیت اقلام تعهدی (که معمولاً بر اساس معیار تعدیلشده کیفیت اقلام تعهدی دیچو و دچو[۱] (۲۰۰۲) کمّی می شود) به عنوان جنبهای از خطرپذیری اطلاعاتی، یک عامل صرف خطرپذیری محسوب میشود یا خیر. برخی این عامل را بر مبنای مفهوم خطرپذیری تفسیر می کنند (برای مثال فرانسیس و همکاران [۲]۲۰۰۵، ابودی و همکاران ۲۰۰۵[۳]، اگنوا ۲۰۰۸[۴]، کیم و کی ۲۰۱۰[۵]). در حالی که برخی دیگر این دیدگاه را رد می کنند (مانند کور و همکاران ۲۰۰۸[۶] و ماشرووالا و ماشرووالا ۲۰۱۱[۷]). با وجود این ابهام درباره وضعیت خطرپذیری شاخص کیفیت اقلام تعهدی، همچنان در بخش وسیعی از ادبیات حسابداری استنتاج بر مبنای این فرض صورت می گیرد که کیفیت اقلام تعهدی معیاری برای خطرپذیری اطلاعاتی است. بنابرین ارائه درک بهتری از اینکه آیا قیمتگذاری شاخص کیفیت اقلام تعهدی با تفسیری بر مبنای خطرپذیری سازگار است، مهم به نظر میرسد (ماشرووالا و ماشرووالا ۲۰۱۱، ص. ۱۳۴۹).
-
- بیان مسئله
همان طور که پیشتر بیان شد، ارائه درک بهتری از اینکه آیا قیمتگذاری شاخص کیفیت اقلام تعهدی با تفسیری بر مبنای خطرپذیری سازگار است، مهم به نظر میرسد و یکی از مسائل اساسی در این بحث این است که آیا رابطه مثبت و قوی بین بازده آتی و شاخص کیفیت اقلام تعهدی وجود دارد[۸].
بنابرین چنانچه شرکتهایی با شاخص کیفیت اقلام تعهدی زیاد به طور متوسط نسبت به شرکتهایی با شاخص کیفیت اقلام تعهدی کم عملکرد بهتری نداشته باشند، بنابرین شاخص کیفیت اقلام تعهدی نمیتواند نشاندهنده خطرپذیری و آزمونی اضافی برای قیمتگذاری داراییها باشد (کور و همکاران ۲۰۰۸). با این حال، شواهد قبلی مربوط به رابطه بین شاخص کیفیت اقلام تعهدی و بازدههای غیرعادی آتی، غیرقطعی است به طوری که متناسب با مطالعات انجامشده، دوره های مورد مطالعه و متدولوژیهای استفاده شده، متفاوت بوده است. به عنوان مثال، کور و همکاران (۲۰۰۸) نتیجهگیری کردند، رابطه مثبت بااهمیتی بین شاخص کیفیت اقلام تعهدی و بازدههای غیرعادی آتی سهام پس از کنترل انحرافهای (سو گیریهای) مربوط به ساختار خرد بازار[۹] و یا هزینه های معاملات[۱۰] وجود ندارد. از سوی دیگر، اگنوا (۲۰۰۸) و کیم و کی (۲۰۱۰) استدلال کردند که شرکتهایی با شاخص کیفیت اقلام تعهدی زیاد پس از کنترل شوک جریان نقدی یا حذف سهام کم ارزش، عملکرد بهتری نسبت به شرکتهایی با شاخص کیفیت اقلام تعهدی پایین دارند (ماشرووالا و ماشرووالا ۲۰۱۱، ص. ۱۳۵۰).
از آنجا که آزمونهای سنتی قیمتگذاری داراییها (مانند مطالعات فوق) نتایج متفاوتی را در قیمتگذاری شاخص کیفیت اقلام تعهدی و در نتیجه در بحث خطرپذیری داشتهاند. در این تحقیق، مطابق با پژوهشهای قبلی(کور و همکاران، ۲۰۰۸ و ماشرووالا و ماشرووالا، ۲۰۱۱) کیفیت اقلام تعهدی مورد بررسی قرار میگیرد تا مشخص شود آیا شاخص کیفیت اقلام تعهدی میتواند معیاری برای خطرپذیری باشد یا خیر.
-
- اهمیت و ضرورت تحقیق
اهمیت بررسی قیمتگذاری کیفیت اقلام تعهدی به این دلیل است که فرانسیس و همکاران[۱۱] (۲۰۰۵) با بررسی اثر کیفیت اقلام تعهدی بر هزینه سرمایه نتیجهگیری کردند که “خطر اطلاعاتی (که بر اساس کیفیت اقلام تعهدی کمّی می شود) یک عامل خطرپذیری قیمتگذاری شده است”. اما، کور و همکاران (۲۰۰۸) به این نتیجه رسیدند که رگرسیونهای فرانسیس و همکاران (۲۰۰۵) ارتباط همزمان بین بازده اضافی و بازده عوامل را بررسی می کنند و نه آزمون این فرضیه که شاخص کیفیت اقلام تعهدی یک عامل خطرپذیری قیمتگذاری شده است، بنابرین شواهدی دال بر اینکه شاخص کیفیت اقلام تعهدی یک عامل خطرپذیری قیمتگذاری شده است و بازار کیفیت اقلام تعهدی را در قیمت سهام وارد میکند، ارائه نمیدهند (کور و همکاران ۲۰۰۸، ص ۲). با بهره گرفتن از بازدههای ماهانه، کور و همکاران (۲۰۰۸) دریافتند که یک رابطه مثبت بین شاخص کیفیت اقلام تعهدی و بازدههای آتی سهام در دوره مورد آزمون ابودی و همکاران (۲۰۰۵) وجود دارد، اما هیچ رابطهای در دوره مورد بررسی فرانسیس و همکاران (۲۰۰۵) وجود ندارد. (ماشرووالا و ماشرووالا ۲۰۱۱، ص ۱۳۵۳-۱۳۵۲).
برخلاف کور و همکاران (۲۰۰۸)، دو مطالعه اخیر وجود رابطه مثبت بین شاخص کیفیت اقلام تعهدی و بازده آتی سهام و همچنین صرف خطرپذیری مثبت در رابطه با شاخص کیفیت اقلام تعهدی پس از کنترل شوکهای جریان نقدی (اگنوا ۲۰۱۰) و سهام کم ارزش (کیم وکی ۲۰۱۰)، را نشان داده است.
اِکر[۱۲] و همکاران (۲۰۰۶) به طور مستقیم این موضوع که آیا شاخص کیفیت اقلام تعهدی بازدههای آتی را پیش بینی می کند یا خیر را آزمون نکردند. اما، پرتفوی عامل تقلیدی آن ها (با بهره گرفتن از بازدههای روزانه) به طور متوسط بازدههای بیشتری کسب نمود که نشان می دهد در دوره نمونه مورد بررسی آن ها شاخص کیفیت اقلام تعهدی و بازدههای آتی سهام دارای همبستگی مثبت زیادی هستند.
با وجود چنین شواهد در هم ریختهای در خصوص خطرپذیری کیفیت اقلام تعهدی، هنوز اجماعی در مورد اینکه کیفیت اقلام تعهدی (به عنوان عامل خطرپذیری اطلاعاتی) یک عامل خطرپذیری است یا خیر وجود ندارد و همچنان در بخش بخش بزرگی از ادبیات مالی تصور بر این است که خطرپذیری اطلاعاتی (که توسط شاخص کیفیت اقلام تعهدی نمایندگی می شود) قیمتگذاری میشود که تکیه بر نتایج فرانسیس و همکاران (۲۰۰۴ و ۲۰۰۵) دارند که بیان می کند خطرپذیری اطلاعاتی، قیمتگذاری شده است.
-
- وجه تمایز پژوهش حاضر با تحقیقات پیشین
-
- هیچ یک از تحقیقات انجامشده پیشین در ایران به بررسی اینکه آیا شاخص کیفیت اقلام تعهدی منعکس کننده خطرپذیری است یا خیر، نپرداختهاند.
-
- در این تحقیق آزمون فرضیههای تحقیق به صورت ماهانه صورت میگیرد، موردی که در تحقیقات انجامشده پیشین در ایران مورد توجه قرار نگرفته است.
در این تحقیق به منظور افزایش دقت و کاهش خطای اندازهگیری دوره زمانی بیشتری نسبت به تحقیقات انجامشده پیشین در ایران مورد بررسی قرار میگیرد (۱۳۷۹-۱۳۹۰).
- اهداف تحقیق
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 12:23:00 ب.ظ ]
|