دانلود فایل های دانشگاهی | قسمت 7 – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
وبسایتهای شبکههای اجتماعی، حجم قابل توجهی از اطلاعات شخصی کاربران را در اختیار دارند و امکان سوءاستفاده شرکتهای تجاری و دولتها از این اطلاعات همواره از دغدغههای اصلی مطرحشده درباره این شبکههاست. این شبکهها همچنین عرصه ارتباطات سیاسی را نیز متحول کرده اند. فعالیتهای کاربران در حوزه سیاسی در شبکههای اجتماعی روی وقایع سیاسی در دنیای واقعی مؤثر بوده است. در حوزه ارتباطات بینالملل نیز شبکههای اجتماعی قابلتوجه هستند و برخی کشورها مانند چین و روسیه که دغدغه حفظ فرهنگ ملی برایشان اهمیت دارد، با تقویت شبکههای اجتماعی بومی تلاش کرده اند کاربرانشان را از شبکههای اجتماعی بین المللی که در مالکیت شرکتها آمریکایی هستند، دور کنند. شبکههای اجتماعی همچنین بر عرصه اقتصاد نیز مؤثر بوده اند (محمدمهدی مولایی، ۱۳۸۹)
شبکههای اجتماعی، امکان اتصال انسانها را در سراسر جهان بهطور غیرقابل تصوری افزایش داده اند. با این همه، برخی از متخصصان فناوری، جامعهشناسان و روانشناسان میگویند کاربران شبکههای اجتماعی نسبت به دیگرانی که در آن حضور ندارند، یا بهره کمتری از آن میبرند، «تنهاتر» و «خودشیفتهتر» شدهاند. حتی بیماریهای جسمی و روحی هم کاربران را تهدید می کند.
بسیاری از متخصصین و روانشناسان سایبری و خانواده با هشداردادن نسبت به رشد فزاینده و آینده شبکههای اجتماعی، نسبت به جداشدن نسل جدید و حتی نسل قدیم از روابط اجتماعی خارج از فضای نت و فرورفتن در دنیای مجازی خود ساخته، هشدار داده اند. اما نباید تأثیرات مثبت شبکههای اجتماعی از قبیل افزایش اطلاعات عمومی، افزایش ارتباط با دیگران برای روابط اجتماعی و کسانی که در خارج از فضای اینترنت از روابط ناخوشایند با دیگران رانج میبرند نادیده گرفت. افراد در فضای شبکههای اجتماعی می توانند روابط متفاوتی را تجربه کنند.
شبکهها قدرت برهمزدن روابط و از همپاشیدن زندگی افراد را دارند؛ هر پیام زننده، عکس یا اطلاعات شخصی که در شبکههای اجتماعی توسط افراد استفاده می شود میتواند بعدها علیه خود فرد به کار برده شود، چنان که در بررسی بسیاری از موارد طلاق در کشورهای غربی این امر مشهود و ثابت شده است.
ایجاد اختلال در بازده شغلی فرد از دیگر کژکارکردهای اجتماعی مجازی است، چتکردن و چککردن صفحه شخصی در شبکههای اجتماعی وقت بسیاری از فرد در طول شبانهروز می گیرد و طبعاً قسمتی از این زمان در ساعات کاری اداری فرد انجام می شود، آنلاینبودن مداوم در شبکههای اجتماعی در کوتاهمدت هم باعث عادتی ناآگاهانه در استفاده از این شبکهها می شود.
اعتیاد به استفاده از این شبکهها زمانی بیشتر بروز پیدا می کند که فرد با قصد و هدف خاصی سراغ فضای مجازی می رود و بدون اینکه متوجه باشد بیاختیار به شبکههای اجتماعی ورود پیدا می کند، البته پیشرفت روزافزون فناوریهای جدیدتر چون تبلتها، اسارت فونها و … اینگونه دستیابیها را به این شبکهها آسانتر نموده است تا جایی که خاطر فرد از فکر اینکه یک روز به شبکههای اجتماعی دسترسی نداشته باشد مشوش و نگران می شود.
در کنار این فرصتها، چالشها و معضلات استفاده از این شبکه های اطلاع رسانی و ارتباطی، همواره مورد بحث و بررسی پژوهشگران حوزه جامعه اطلاعاتی قرار گرفته است. شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، توئیتر و حتی یوتیوب، اگرچه در زمرهی پر بازدیدترین و مشهورترین سایتهای اینترنت به شمار میروند (بنا به آمار جدید پایگاه اطلاع رسانی الکسا)، علاقه وافر کاربران اینترنت به استفاده از این پایگاهها و گسترش و شیوع اتصال به این پرتالها در فضای وب، سبب پیدایی پدیده استفاده آسیب زا طریق اینترنت یا اعتیاد به اینترنت برای کاربران استفاده شده است. موضوع اعتیاد به اینترنت موضوعی است که به نظر میرسد باید به فهرست اعتیادهایی که برای همه ما آشناست، اضافه شود. عارضههایی مانند اعتیاد به مواد مخدر، اعتیادهای عصر غیر دیجیتال بودهاند که هنوز هم گریبان جوامع امروزی را گرفتهاند، و امروزه پدیده دیگری به نام اعتیاد دیجیتالی به فهرست اعتیادهایی که بشر با آن روبروست، افزوده شده که بنا به ادعای مرجع بینالمللی شناسایی و درمان اعتیادهای اینترنتی که اخیراًً به همت انتشارات جان وایلی منتشر شده است، درمانی پیچیده و دشوار دارد.
آمارهای حاکی از گسترش اعتیاد به اینترنت، به خصوص اعتیاد فیس بوکی در میان کاربران جامعه اطلاعاتی امروز است. دنیا شاهد یک نوع بیماری جدید به نام «اعتیاد فیس بوکی» است. روند افزایش دوستیها و ازدواجهایی که از طریق آشنایی در فیس بوک و به طور کلی شبکه های اجتماعی صورت میگیرد، و در برخی موارد به طلاق می انجامد، محققان غربی را بر آن داشته است تا انتشار کتابها و مقالات و برگزاری همایشهای متعددی را به منظور آسیب شناسی رفتاری، روانی، و امنیتی حاکم بر این شبکه های اجتماعی در یک دهه اخیر در دستور کار قرار دهند.
خبر یک پنجم طلاقها در امریکا به واسطه فیس بوس، موضوع قابل تأملی است. کاهش سطح روابط اجتماعی کاربران در محیط واقعی، تنهایی و افسردگی، اختلال در تغذیه و گوارش، کاهش عزت نفس، تهدیدات امنیتی، کاهش امنیت حریم خصوصی کاربران، و دهها معضل و چالش دیگر، تنها بخشی از دلایلی است که امروزه به عنوان زمینههای اعتیاد و تهدید فیس بوکی از آن یاد میشود. شبکه اجتماعی فیس بوک آقای زاکربری، در اوایل سال ۲۰۰۴ میلادی به عنوان یک پروژه دانشگاهی در دانشگاه هاروارد امریکا متولد شد. اما بعد از آنکه میلیونها دانشجوی امریکایی وارد این شبکه شدند، خالق جوان آن به فکر بینالمللی کردن این شبکه افتاد. افزایش کارایی و توسعه خلاقیت دیجیتالی آقای زاکربری و تیمش، به پدیدار شدن موثرترین و محبوبترین شبکه اجتماعی اینترنت منجر شد، به گونهای که تا اواسط سال ۲۰۱۲ میلادی، شمار کاربران این شبکه از نهصد میلیون نفر در بیش از یکصد و شصت کشور جهان فراتر رفت و ارزش دلاری این تجارت فعال و موفق، مرز هشتاد میلیارد دلار را نیز در نوردید، موفقیتی که پیشتر برای سایتهای موفقی چون آمازون (بنیانگذار: پییر امیدیار) حاصل شده بود. چت متنی و صوتی و این اواخر چت تصویری در کنار پروفایل سازی، انجمن سازی، گروه سازی، اشتراک گذاری متن و عکس، و مسائلی از این دست با حضور صدها میلیون کاربر اینترنت، سبب شد فیس بوک امروزه جزء لاینفک زندگی یک ششم جمعیت کرهی زمین باشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 10:43:00 ق.ظ ]
|