پایان نامه آماده کارشناسی ارشد – ۴-۳٫ آزمون فرضیه ها و تجزیه و تحلیل داده ها – 7 |
تعداد شرکتهای مورد بررسی قرار گرفته در مدل اول این تحقیق ۱۰۱ شرکت و دوره زمانی تحقیق ۱۰ سال بوده است و این یعنی اینکه تعداد سال – شرکت مورد مشاهده برابر ۱۰۱۰ بوده است که از ضرب شرکتها در دوره زمانی تحقق به دست آمده است. پس از حذف داده های پرت تعداد مشاهداتی که مورد آزمون قرار گرفتند به ۹۹۱ مشاهده رسیدند. همچنین تعداد شرکتهای مورد بررسی در مدل دوم نیز ۱۰۱ شرکت و دوره زمانی آن ۹ سال بوده است که تعداد سال – شرکت مورد مشاهده برابر ۹۰۹ مشاهده میگردد. تعداد مشاهدات برای آزمون این مدل نیز پس از حذف داده های پرت به ۸۸۹ مشاهده رسیدند.
در ادامه به بررسی جدولهای ۴-۱ و ۴-۲ میپردازیم.
همان طور که در جدول ۴-۱ مشاهده میگردد میانگین اقلام تعهدی اختیاری برابر ۰۱۴/۰ و دارای میانه ۰۰۴/۰ میباشد همچنین ماکزیمم و مینیمم به ترتیب برابرند با ۶۴۸/۱ و ۲۶۸/۳-. بازده سهام نیز دارای میانگین و میانه به ترتیب ۶/۲۱ و ۷۷/۷ و دارای ماکزیمم ۴۱/۲۴۱ درصد و مینیمم ۲۸/۱۳۲- درصد میباشد. میانه محاسبه شده برای متغیر مصنوعی برابر صفر میباشد که بیانگر کمتر بوده شرکتهای با رشد بالا نسبت به شرکتهای با رشد پایین در تحقیق میباشد.
جدول شماره ۴-۱:آمار توصیفی برای متغیرهای مدل اول
انحراف معیار
مینیمم
ماکزیمم
میانه
میانگین
علامت اختصاری
عنوان متغیر
۲۲۱/۰
۲۶۸/۳-
۶۴۸/۱
۰۰۴/۰
۰۱۴/۰
DAC
اقلام تعهدی اختیاری
۰۳۶/۰
۳۸۷/۰-
۵۶۷/۰
۰۲۱/۰
۰۲۳/۰
NDAC
اقلام تعهدی غیر اختیاری
۲۵۹/۳
۹/۱۲-
۴۸/۴۵
۰۸۵/۰
۷۳/۰
OCF
جریان وجوه نقد عملیاتی
۴۳/۵۲
۲۸/۱۳۲-
۴۱/۲۴۱
۷۷/۷
۶/۲۱
RI
بازده سهام
۴۹۸/۰
۰
۱
۰
۴۵۴/۰
GROW
رشد
جدول شماره۴-۲: آمار توصیفی برای متغیرهای مدل دوم
انحراف معیار
مینیمم
ماکزیمم
میانه
میانگین
علامت اختصاری
عنوان متغیر
۱۹۲/۰
۸۶۸/۲-
۳۴۲/۱
۰۰۴۶/۰
۰۱۸۶/۰
DAC
اقلام تعهدی اختیاری
۰۳۲/۰
۳۸۷/۰-
۵۱۹/۰
۰۲۱/۰
۰۲۳/۰
NDAC
اقلام تعهدی غیر اختیاری
۴۹۹/۰
۰
۱
۰
۴۷۱/۰
GROW
رشد
۲۱۵/۳
۶۸۴/۷-
۴۸/۴۵
۰۸۴/۰
۷۱۷/۰
OCFt+1
جریان وجوه نقد عملیاتی آتی
۲۲۶/۳
۹۰/۱۲-
۴۸/۴۵
۰۸۱/۰
۶۹۷/۰
OCF
جریان وجوه نقد عملیاتی
۰۶/۵۱
۴۵/۸۲-
۴۱/۲۴۱
۳۲/۷
۱۸/۲۱
RI
بازده سهام
۶۲۴/۰
۰
۹۶۰/۷
۸۴۶/۰
۹۵۵/۰
SALE
فروش
۴۷۴/۰
۸۰۸/۶-
۲۹۲/۷
۱/۰
۱۲۱/۰
ΔSALE
تغییرات فروش
۱۵۳/۰
۰۰۰۰۱۱۱/۰
۶۲۳/۲
۰۰۸/۰
۰۳۶/۰
PRICE
قیمت سهام
۷۴۳/۰
۹۲۴/۵-
۲۳۲/۷
۶۱۰/۰
۷۴۲/۰
B/P
ارزش دفتری به قیمت
۸۵/۱۲
۰۰۰۸/۰
۱/۱۷۱
۵۷۶/۰
۲۱۲/۴
SIZE
اندازه
همان طور که در جدول ۴-۲ مشاهده میگردد میانگین اقلام تعهدی اختیاری برابر ۰۱۸۶/۰ و میانه برابر ۰۰۴۶/۰ میباشد. همچنین ماکزیمم و مینیمم به ترتیب برابرند با ۳۴۲/۱ و ۸۶۸/۲-و همچنین میانگین و میانه برای جریان وجوه نقد آتی به ترتیب برابر است با ۷۱۷/۰ و ۰۸۴/۰ و دارای ماکزیمم ۴۸/۴۵ و مینیمم ۶۸۴/۷- میباشد. میانه محاسبه شده برای متغیر مصنوعی رشد برابر صفر میباشد که در اینجا نیز بیانگر کمتر بودن شرکتهای با رشد بالا نسبت به شرکتهای با رشد پایین است. کمتر از ۵/۰ بودن میانگین متغیر مصنوعی رشد نیز نشان دهنده کمتر بودن شرکتهای با رشد بالا میباشد. آمار توصیفی مربوط به سایر متغیرها نیز در جدول ۴-۲ مشاهده میگردد.
۴-۳٫ آزمون فرضیه ها و تجزیه و تحلیل داده ها
در این بخش، به تجزیه و تحلیل متغیرهای مطرح شده در فصل سوم پرداخته و فرضیه های تحقیق مورد آزمون قرار خواهند گرفت. برای آزمون فرضیه های تحقیق حاضر از رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است.
معمولاً استفاده از داده های آماری به سه روش مقطعی، سری زمانی و ترکیبی امکان پذیر است:
۱-دادههای مقطعی: در داده های مقطعی، مقادیر یک یا چند متغیر برای چندین واحد اقتصادی (مشاهدات نمونه ای) برای یک زمان مشخص جمع آوری می شود.
۲-داده های سری زمانی: در داده های سری زمانی، مقدار یک یا چند متغیر در طول یکدوره زمانی مشاهده می شود.
۳-داده های ترکیبی: در داده های ترکیبی، عناصر هر دو دسته از داده های سری زمانیو مقطعی وجود دارد. یعنی، اطلاعات مربوط به داده های مقطعی در طول زمان مشاهده میشود. به بیان دیگر،چنین دادههایی دارای دو بعد هستند که یک بعد آن مربوط به واحدهای مختلف در هر مقطع زمانی خاص است و بعد دیگر آن مربوط به زمان میشود. یعنی، روش داده های ترکیبی، روشی برای تلفیق مشاهدات مقطعی در خلال چندین دوره زمانی است (گجراتی، ۱۳۷۸).
در این پژوهش با توجه به نوع داده ها و روشهای تجزیه و تحلیل موجود، از روش »داده های ترکیبی« استفاده شده است. روش داده های ترکیبی خود دارای دونوع روش تلفیقی و روش تابلویی میباشد. برای انتخاب بین روش داده های تلفیقی و تابلویی از آزمون چاو استفاده شده است. چنانچه سطح معناداری حاصل از آزمون چاو کمتر از ۰۵/۰ باشد، روش داده های تابلویی پذیرفته میشود در غیر این صورت روش داده های تلفیقی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین روش داده های تابلویی خود دارای دوروش اثرات ثابت و اثرات تصادفی میباشد که برای انتخاب بین این دوروش از آزمون هاسمن استفاده میشود. در صورتی که سطح معناداری حاصل از آزمون هاسمن کمتر از ۰۵/۰ باشد، روش اثرات ثابت پذیرفته میشود و در غیر این صورت روش اثرات تصادفی مورد استفاده قرار میگیرد. قبل از آزمون فرضیات بایستی با بهره گرفتن از آزمون چاو (Fلیمر) و آزمون هاسمن نوع تخمین مدل را تعیین نمود. نتایج حاصل از این آزمونها در جدول شماره ۴-۳ ارائه شده است.
جدول شماره۴-۳: آزمونچاووهاسمنبرایتخمیننوعمدل
مدل
آزمون چاو
آزمون هاسمن
نتیجه
آماره F
سطح معناداری
آماره کای دو
سطح معناداری
مدل اول
۸۹۴/۰
۷۵۶/۰
–
–
داده های تلفیقی
مدل دوم
۱۲۹/۲
۰۰۰/۰
۷۱۱/۱۹۴
۰۰۰/۰
داده های تابلویی به روش اثرات ثابت
۴-۳-۱٫ آزمون فرضیه های اول و دوم
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 12:06:00 ب.ظ ]
|