مقالات و پایان نامه ها – ۲-۱-۸ بررسی میزان سودمندی صورت جریان وجوه نقد – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۲-۱-۸ بررسی میزان سودمندی صورت جریان وجوه نقد
با وجود اینکه از نظر طبقهبندی و نبود رابطه متقابل بین صورتهای مالی مسألههایی مطرح است، تردیدی نیست که صورت جریانهای نقدی میتواند بسیار سودمند واقع شود. این یکی از نمونه های ظریف و بسیار منحصر به فرد از تحقیقاتی است که «این گرام ولی»[۲۰] انجام دادند و آن ها به صورت همزمان بر روی صورت جریانهای نقدی و صورت سود و زیان تحقیق کردند. آن ها مشاهده کردند که با گذشت زمان شرکتهای رو به رشد دارای سود «بیشتر» و جریانهای نقدی «کمتر» بودند. این بدان سبب است که شرکتهای در حال رشد دارای مقدار بیشتری موجودی کالا و حسابهای دریافتنی هستند، زیرا مسیر رشد و توسعه را میپیمایند.
موجودی کالا و حسابهای دریافتنی تا حدی به وسیله افزایش در حسابهای پرداختنی خنثی خواهد شد، ولی خالص اثر رشد سرمایه در گردش این خواهد بود که در هر سال تغییر در سود به بیش از تغییر در جریانهای نقدی عملیاتی خواهد رسید. علاوه بر این در حالی که یک شرکت رشد و توسعه پیدا میکند، خالص سرمایهگذاری و ایجاد جریانهای خروجی در قالب داراییهای ثابت خریداری شده و جریانهای نقدی ورودی ناشی از تأمین مالی (با انتشار اوراق قرضه و سهام) شناور خواهند بود و احتمال زیادی وجود دارد که سود تقسیمی کاهش یابد (پارسائیان، ۱۳۸۵، ۱۸۳).
در مورد شرکتی که در حالت انقباض است. این رابطه تا حد زیادی مسیر معکوس خواهد پیمود: فروش و سود کاهش مییابند ولی با کاهش یافتن حسابهای دریافتنی و موجودی کالا جریانهای نقدی عملیاتی افزایش مییابند. گذشته از این، جریانهای نقدی خروجی مربوط به سرمایهگذاریآموزشها کاهش خواهند یافت. به همین شیوه از دیدگاه تأمین مالی با افزایش سهام خزانه بازپرداخت بدهیآموزشها یا تسویه آن ها و نیز افزایش سود تقسیمی نقدی جریانهای نقدی خروجی افزایش خواهند یافت.
۲-۱-۸-۱ پیچیدگیهای جریان نقدی
در حالی که هنگام تهیه صورت جریان وجوه نقد نمیتوان همانند محاسبه سود سیستم، محاسباتی را دستاویز خود قرار داد، ولی در مورد تهیه این صورتحساب هم مسائلی مطرح شده است. سنیدر (۲۰۰۲) بیان میکند از آنجا که تصور بر این است جریان نقدی حاصل از عملیات مهمترین بخش صورت جریان وجوه نقد را تشکیل میدهد، بیشتر توجه معطوف افزایش جریانات نقدی حاصل از عملیات میشود، در حالی که در همین زمان جریانات نقدی ورودی حاصل از سرمایهگذاری کاهش یا جریانات نقدی خروجی حاصل از سرمایهگذاری افزایش مییابد. اثر کلی این رویدادهای مالی بر پول نقد تغییر نمیکند، ولی تردیدی نیست که استفاده کنندگان از صورتهای مالی این پدیده را به فال نیک میگیرند یعنی از زاویه خوشبینانه به آن نگاه میکنند (پارسائیان، ۱۳۸۵، ۱۸۴).
۲-۱-۸-۲ تحلیل اجزای صورت جریان وجوه نقد
با توجه به تورم موجود در کشور و علم به این نکته که اقلام ترازنامه و صورت سود و زیان ایستا هستند و در ایران نیز صورتهای مبتنی بر ارزشهای جاری تهیه نمیگردد به نظر میرسد که در مقایسه اتکای بیش از حد به نسبتهایی که با توجه به اطلاعات تاریخی این صورتهای مالی تهیه میشود، اطلاعات صورت جریان وجوه نقد به مراتب قابل اتکاتر از اطلاعات ترازنامه یا صورت سود و زیان است. صورت جریان وجوه نقد حتی میتواند تغییرات در سایر صورتهای مالی را گزارش نماید و نیرنگهای دفترداری را با تأکید بر آنچه سهامداران واقعی به آن اهمیت میدهند بزداید. از نقطه نظر تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، صورت جریان وجوه نقد برای کامل شدن تجزیه و تحلیل نسبتآموزشها بسیار با اهمیت است (خوش طینت و قسوری، ۱۳۸۴، ۴۶).
هر کدام از طبقههای جریان نقدی حامل پیامی هستند، این طبقهآموزشها وقتی کنار یکدیگر بررسی میشوند نوعی همافزایی اطلاعاتی را تشکیل میدهند که بر اساس آن میتوان توانایی مالی شرکت را سنجید. همافزایی اطلاعاتی از ترکیب جریانهای نقدی به همراه سایر اطلاعات، علاوه بر سهل و در دسترس بودن آن، راهنمای بسیار مفید و مهمی در ارزیابی میزان سلامت مالی شرکتها به حساب میآید (مرادزاده فرد و بختیاری، ۱۳۸۸، ۶۰).
بر اساس استاندارد حسابداری ایران، تنها صورت مالی مبتنی بر مبنای نقد حسابداری، صورت جریان وجوه نقد میباشد. در واقع این صورتحساب نگاهی دقیقتر به تواناییهای بنگاه اقتصادی علاوه بر کسب ایجاد نقدینگی، قدرت وصول مطالبات و توانایی پرداخت بدهیآموزشها و انعطافپذیری مالی را نمایان میسازد و در صورت جریان وجوه نقد انتظار میرود که سوالات ذیل پاسخ داده شود: (مزده و قاسمی، ۱۳۸۷، ۲۳)
-
- وجوه نقد طی دوره مالی از کجا تأمین شده است؟
-
- وجوه نقد واحد تجاری در طی دوره مالی در کجا به مصرف رسیده است؟
-
- چه مبلغی از وجوه نقد توسط واحد تجاری ایجاد شده است؟
-
- آیا تعهدات مالی کوتاه مدت نظیر پرداخت بهره با جریانهای نقدی حاصل از عملیات پوشش داده شدهاند؟
-
- آیا رشد سرمایهگذاری نقدی از طریق جریانهای نقدی داخلی تأمین مالی شده است یا اینکه به تأمین مالی خارجی متکی بوده است؟
-
- آیا پرداخت سود سهام از جریانهای نقدی داخلی بوده یا به تأمین مالی خارجی متکی بوده است؟
-
- آیا جریان نقد آزاد، بعد از انجام سرمایهگذاریآموزشها وجود داشته است؟
- وضعیت دریافت و پرداخت اصل و سود تسهیلات مالی دریافتی چگونه ارزیابی میشود؟
۲-۱-۹ اهمیت و ارزش جریانات نقدی
جریانات نقدی در یک واحد تجاری از اساسیترین رویدادهایی است که اندازهگیریهای حسابداری بر اساس آن ها انجام میپذیرد و چنین تصور میشود که بستانکاران و سرمایهگذاران نیز تصمیماتشان را بر همین اساس اتخاذ مینماید. وجوه نقد از این نظر دارای اهمیت است که نشان دهنده قدرت خرید عمومی است و مبادلات اقتصادی به سهولت میتواند به سازمانآموزشها و یا اشخاص مختلف جهت رفع نیازهای خاصشان در تحصیل کالا و خدمات به کار رود (اعتمادی و چالاکی، ۱۳۸۲، ۶۷).
بیشتر اندازهگیریهای حسابداری بر اساس جریان نقدی گذشته، حال و یا مورد انتظار آتی، صورت میپذیرد. درآمدها معمولاً بر حسب خالص وجوه نقد مورد انتظار حاصل از فروش کالاها و خدمات و هزینهآموزشها نیز معمولاً برحسب وجوه نقد پرداخت و یا وجوه نقد مورد انتظار پرداختی برای کالاها و خدمات مورد استفاده اندازهگیری میشوند. اقلام تعهدی معرف مبالغ تخصیص داده شده به دوره جاری از بابت دریافتآموزشها و پرداختهای آتی مورد انتظار برای خدمات است و اقلام انتقالی به دورههای آتی مبین مبالغ تخصیص داده شده به دورههای جاری و آتی از بابت دریافتیآموزشها و پرداختیهای گذشته برای کالاها و خدمات میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 12:43:00 ب.ظ ]
|