دانلود منابع تحقیقاتی : منابع کارشناسی ارشد با موضوع بررسی انتقال جرم و حرارت ... |
معادل
pe
دیواره
w
فصل اول:
کلیات تحقیق
۱-۱ مقدمه
محیط متخلخل و پدیده انتقال حرارت و جرم در آن، موضوعی است که توجه بسیاری از محققین شاخههای مختلف علوم را به خود معطوف نموده است. روشهای تجربی، بررسیهای تئوری و شبیهسازیهای عددی بسیاری که در این زمینه در مهندسی مکانیک، مهندسی شیمی، مهندسی عمران، زمین شناسی و. . . صورت گرفته است مهر تصدیقی بر ادعای فوق میباشد.
به علت کاربرد وسیع و روزافزون محیط متخلخل در زمینههای مختلف مهندسی همواره نیاز به مطالعات اساسی دربارهی چگونگی انتقال جرم و حرارت در محیط متخلخل وجود داشته است، چرا که بررسیهای دقیق، ابزاری برای بهبود بخشیدن به سیستمهای مهندسی حاوی مواد متخلخل و بالا بردن کیفیت و کارایی آنها میباشد. از موارد کاربرد فوق میتوان به عایقسازی حرارتی ساختمانها، عملیات حرارتی در زمین، راکتورهای کاتالیزوری شیمیایی، آلودگی آبهای زیرزمینی، صنعت سرامیک، تکنولوژی زیستشناختی، واحدهای ذخیره انرژی، مبدلهای حرارتی، خنکسازی، وسایل الکترونیکی، مخازن نفتی و نمونههای دیگر از این دست اشاره نمود. از طرفی در بسیاری از موارد، کوچکسازی سیستمهای انتقال حرارت از یکسو و افزایش شار حرارتی از سوی دیگر، نیاز به انتقال حرارت در زمان کوتاه و شدت بالا را ضروری میسازد. در مواردی که نیاز به انتقال شار حرارتی زیاد از محیط جامد به سیال است، روشهای موجود نظیر تغییر در دینامیک سیال، هندسه جریان، شرایط مرزی و. . . به تنهایی نمیتوانند از عهدهی تقاضای روز افزون کنترل انتقال حرارت در فرآیندهای موجود برآیند. لذا نیاز فوری به مفاهیم جدید و بدیع جهت کنترل انتقال حرارت احساس میشود. تکنولوژی نانوسیال پتانسیل بالایی را برای کنترل سیستمهای مشمول انتقال حرارت در حجم کوچک ارائه میدهد. به این معنا که با اضافه نمودن مواد افزودنی به سیال پایه میتوان در جهت بهبود خواص ترموفیزیکی آن عمل نمود. در این میان میدانهای مغناطیسی خارجی در بسیاری از جریانهای طبیعی و صنایع تاثیرگذار هستند. به شاخهای از مطالعات که به اثر متقابل بین میدان مغناطیسی و سیال هادی در حال حرکت میپردازد، هیدرودینامیک مغناطیسی[۲] MHD میگویند. بررسی این شاخه منوط به دانستن معادلات حاکم بر مغناطیس و سیالات و تاثیر هر کدام از پارامترهای این دو دانش بر یکدیگر میباشد. در مطالعه حاضر اثر پدیده MHD بر میدانهای سرعت، دما و غلظت و همچنین انتقال جرم و حرارت نیز منظور گردیده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۱-۲ مروری بر کارهای گذشته
در سال ۱۹۸۸ ناکایاما[۳] و همکاران حل انتگرالی را برای جریان جابهجایی آزاد غیردارسی روی صفحه مسطح عمودی و یک مخروط عمودی در محیطی متخلخل اشباع ارائه دادند[۱]. آنها نشان دادند که با افزایش عدد گراشف نرخ انتقال حرارت کاهش مییابد. این در حالی اتفاق میافتد که ضخامت لایه مرزی دمای بیبعد با عدد گراشف رابطه مستقیم دارد و با افزایش آن افزایش مییابد.
در سال ۱۹۹۹ مورثی[۴] و سنق[۵] انتقال جرم و حرارت را روی یک صفحه مسطح عمودی واقع در محیطی متخلخل و تحت جابهجایی طبیعی بررسی کردند[۲]. آنها مشاهده کردند که ضخامت لایه مرزی دمای بیبعد شده با کاهش پارامتر شار جرمی یعنی با تغییر حالت مکش به حالت دمش افزایش مییابد. با افزایش عدد گراشف ضخامت لایه مرزی سرعت بیبعد کاهش و ضخامت لایه مرزی دمای بیبعد و غلظت بیبعد افزایش مییابد. همچنین آنها نتیجه گرفتند که با افزایش شار جرمی سطح، کاهش عدد گراشف و همچنین با افزایش پارامتر نرخ شناوری، نرخ انتقال حرارت و انتقال جرم بیبعد نیز افزایش خواهد یافت.
در سال ۲۰۰۳ وانگ[۶] و همکاران با روش تحلیلی هموتوپی[۷] انتقال جرم و حرارت را در مجاورت دیوار عمودی واقع در محیطی متخلخل و تحت جابهجایی طبیعی و با فرض جریان غیردارسی مطالعه کردند[۳]. آنها نشان دادند که پروفیل دمای بیبعد، سرعت بیبعد و غلظت بیبعد با ثابت در نظر گرفتن اعداد گراشف، عدد لوئیس و نسبت شناوری با کاهش شار جرمی یعنی انتقال از حالت مکش به حالت تزریق افزایش مییابد. آنها همچنین نشان دادند که انتقال حرارت بیبعد در حالت دمش بیشتر از موارد دیگر است.
در سال ۲۰۰۴ ال-امین[۸] اثر پراکندگی را بر انتقال جرم و حرارت جابهجایی طبیعی در محیطی متخلخل و برای جریان دارسی و غیردارسی بررسی کرد[۴]. وی نتیجه گرفت که انتقال حرارت بیبعد در جریان دارسی بیشتر از جریان غیردارسی است و با افزایش پارامتر جریان غیردارسی انتقال حرارت بیبعد کاهش مییابد و پروفیل سرعت بیبعد در نزدیکی دیوار کاهش مییابد و هرچه از ابتدای دیوار دورتر میشویم با افزایش پارامتر جریان غیردارسی افزایش مییابد. او همچنین نتیجه گرفت که با افزایش ضریب پراکندگی، ضخامت لایه مرزی سرعت کاهش و ضخامت لایه مرزی دمای بیبعد افزایش مییابد.
در سال ۲۰۰۶ پال اثر میدان مغناطیسی را بر انتقال حرارت جابهجایی ترکیبی روی یک صفحه عمودی گرم شده در محیطی متخلخل و با ضریب تخلخل متغییر بررسی کرد[۵]. با فرض دمای دیوار ثابت و بالاتر از دمای محیط، وی گزارش داد که ضخامت لایه مرزی سرعت بیبعد با افزایش پارامتر میدان مغناطیسی و افزایش اینرسی محلی افزایش خواهد یافت. در حالی که ضخامت لایه مرزی دمای بیبعد با کاهش پارامتر میدان مغناطیسی و کاهش اینرسی محلی افزایش مییابد.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 02:59:00 ق.ظ ]
|