نگارش پایان نامه با موضوع تخمین و همسانسازی کانال ... |
سیستم همدوس دسترسی چند گانه CSK
در این سیستم همانگونه که در [۲۰] و [۴۵-۴۶] نشان داده شده است در مورد پیام دو سمبلی، هر فرستنده دو سیگنال آشوبی یکی برای بیان سمبل ۱+ و دیگری برای بیان سمبل ۱- تولید می کند. سیگنال همه کاربران قبل از ارسال با هم ترکیب می شود. با فرض این که در هر گیرنده نسخه همزمان متناظر با حاملهای آشوبی مربوط به آنها در دسترس است، حاملهای آشوبی تولید شده در هر گیرنده با سیگنال دریافتی همبسته میشوند. سمبل دیکد شده، متناظر با خروجی بزرگترین همبستهساز است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در همه سیستمهای دسترسی چندگانه ذکرشده از پهنای باند یکسان برای ارسال حامل آشوبی استفاده می شود. اگر چه همبستگی متقابل حاملهای آشوبی در یک دوره نامحدود صفر است ولی در بازه زمانی محدود به یک دوره بیت، غیر صفر میباشد. غیر صفربودن مقادیر همبستگی متقابل، تداخل میان کاربران را موجب می شود که این خود باعث کاهش بازده BER می شود. علاوه بر این روشهای مقاوم همزمانسازی آشوب هنوز در دسترس نیست. بازدهی سیستمهای همدوس فقط به عنوان معیار مقایسه استفاده می شود. سیستمهای غیرهمدوس که به بازتولید حاملهای آشوبی در سمت گیرنده نیازی ندارند عملیتر هستند.
سیستمهای ناهمدوس دسترسی چندگانه DCSK مبتنی بر تأخیر زمانی
در روش مدولاسیون DCSK سیگنال حاوی اطلاعات در پی سیگنال مرجع ارسال می شود عملکرد یک سیستم دسترسی چندگانه DCSK مبتنی بر تأخیر زمانی[۶۹] (TLMA-DCSK) بر این مبنا استوار است [۴۲]. برای مثال در یک محیط دو کاربره هر دوره بیت به چهار قسمت[۷۰]زمانی تقسیم می شود. برای کاربر اول سیگنال مرجع به دو تکه[۷۱]تقسیم می شود و در قسمت اول وسوم ارسال می شود و سیگنال حاوی اطلاعات در قسمت دوم وچهارم ارسال می شود. برای کاربر دوم به منظور کاهش تداخل بین سیگنالهای ارسالشده، ترتیب ارسال تغییر می کند. سیگنال مرجع در دو قسمت اول و سیگنال حاوی پیام در قسمت های بعدی ارسال می شود. با محاسبه همبستگی در قسمت های زمانی مختلف با سیگنال ورودی، کاربران مختلف میتوانند اطّلاعات خود را با کمترین تداخل با دیگر کاربران استخراج کنند. روش ارسال چنین سیستمی در شکل (۳-۱۰) شرح داده شدهاست.
شکل(۳-۱۰): روش ارسال در سیستمهای ناهمدوس دسترسی چندگانه DCSK مبتنی بر تأخیر زمانی.
۳-۲-۴- استفاده از کدهای آشوبی در سیستمهای مخابراتی طیف گسترده رایج
در سالهای اخیر، تلاشها برای مطالعه امکان استفاده از دینامیک آشوبی برای ارتقاء سیستمهای مخابراتی افزایش یافته است [۴] و [۴۸]. همانگونه که پیش از این اشاره شد یکی از روشهای مخابرات طیف گسترده روش دنباله مستقیم است که در آن کاربران با دنبالههای متعامد یا تقریباً متعامد تسهیم میشوند. کیفیت سیستمهای مخابراتی طیف گستردهی دنباله مستقیم به خواص کد گستراننده بستگی دارد بنابراین بیشترین توجهات به تولید دنبالههایی با خود همبستگی و همبستگی متقابل معطوف است [۴۹-۵۰]. در این قسمت به شرح تولید کدهای گستراننده باینری از نگاشتهای آشوبی پرداخته می شود.
یکی از روشهای تولید کدهای گستراننده، استفاده از یک سیستم آشوبی به جای شیفت رجیسترهای فیدبکدار خطی است. دنباله باینری آشوبی به صورت زیر تولید می شود:
(۳-۷)
که در آن به ازای ، و به ازای ، است. بیانکننده عملگر متوسطگیری ریاضی است. از میان تعداد زیادی دنباله تولید شده با این روش، دنبالههایی انتخاب وبرگزیده میشوند که از نظر معیار همبستگی مناسب باشند تا کیفیت سیستم مخابراتی تضمین شود. به بیان دیگر دنبالههایی که خواص همبستگی ضعیف از خود نشان می دهند از میان بقیه دنبالهها کنار گذاشته میشوند. معیار انتخاب شامل انتخاب دنبالههایی با خود همبستگی شبیه به تابع ضربه و همبستگی متقابل صفر به ازای همه تأخیرها است.
۳-۲-۵- مخابرات محرمانه[۷۲]
نیاز به مخابرات محرمانه انگیزه مهمی را برای مخابرات با آشوب ایجاد می کند. بیشتر تحقیقات در این زمینه به چگونگی استفاده از سیگنال آشوبی برای ارسال محرمانه پیام می پردازد. خواص اصلی سیگنال آشوبی که از قبل هم بهآن اشاره شد به این منظور ایدهآل به نظر میرسد. سیگنال آشوبی ذاتاً غیر متناوب و دینامیک آن نامنظم است. رمزگشایی یک پیام با دامنه کوچک که در یک شکل موج نامنظم و نامتناوب و غیرقابل پیش بینی جمع یا مدوله می شود، بدون داشتن یک سیستم آشوبی ثانویه برابر با سیستم آشوبی اولیه که با فرستنده همزمان باشد بسیار مشکل است. در مقاله پیشتاز شانون تئوری سیستمهای مخابرات محرمانه [۵۱] از سه جهت روی سیستمهای مخابراتی محرمانه بحث شدهاست.
-
- اختفاء[۷۳]؛
-
- اختصاصی بودن؛
-
- رمزنگاری[۷۴]
این جهات در متون مخابرات آشوبی توضیح داده شدهاست. از نظر شانون اختفاء اشاره به روشهایی دارد که وجود پیام را از استراق سمع کننده مخفی می کند. اختفاء پیام با بهره گرفتن از س
یگنالهای حامل آشوبی به دلیل نامنظم و نامتناوب بودن حامل انجام می شود و حضور پیام در تغییرات سیگنال آشوبی واضح و آشکار نیست.
مطابق مقاله شانون، منظر دوم به سیستمهایی که به تجهیزات مخصوص برای بازیابی پیام نیاز باشد اشاره دارد. این حالت در سیستمهای مخابرات آشوبی، به دلیل آن که استراقسمع کننده باید گیرندهی مخصوصی داشتهباشد به طوریکه پارامترهای آن برای دیکد کردن پیام دقیقاً تنظیم باشد، وجود دارد.
سرانجام رمزگذاری به صورت طبیعی در سیستمهای مخابرات آشوبی اتفاق میافتد. در روشهای معمول رمزگذاری اغلب از یک کلید برای رمزگذاری پیام استفاده می شود. در صورتی که فرستنده و گیرنده کلید رمزنگاری یکسانی به اشتراک بگذارند پیام به هم ریخته در گیرنده می تواند بازیابی شود. در سیستمهای آشوبی فرستنده خود به عنوان یک کلید دینامیکی عمل می کند. گیرنده برای بازیابی پیام باید بتواند با دینامیک فرستنده همزمان شود که این خود مستلزم آن است که سیستم وپارامترها در گیرنده با فرستنده منطبق باشد.
۳-۳- جمعبندی
در این فصل به تشریح یک سیستم مخابراتی و اجزای آن به طور عام پردخته شد و مباحث به مربوط جزئیات این سیستم بیان شد. در ادامه ویژگیهای مفید آشوب برای استفاده در مخابرات بیان شد. سپس کاربردهای آشوب در مخابرات از قبیل مدولاسونهای آشوبی شامل دو قسمت دیجیتال و آنالوگ و مخابرات طیفگسترده و مخابرات امن شرح داده شد.
فصل چهارم
تخمین و همسانسازی کانال در سیستمهای مخابراتی آشوبی
۴-۱- مقدمه
یکی ازاجزای سیستمهای مخابراتی، کانال است. سیگنال ارسالی در کانال تحت تأثیر عوامل مخربی مانند نویز، تضعیف، اعوجاج، محوشدگی وتداخل قرار میگیرد. تأثیر کانال یا به شکل نویز یا به شکل تداخل بین سمبلی به اضافه نویز میباشد. اعوجاج باید از سیگنال دریافتی برطرف شده وسپس دی مدولاسیون که همان استخراج اطلاعات از سیگنال است انجام شود. مشخصات یک کانال مخابراتی تعیین کننده عوامل مخرب مؤثر است. کانال مخابراتی می تواند تغییرپذیر با زمان یا تغییرناپذیر با زمان باشد. این تغییر پذیری با زمان می تواند به علت حرکت گیرنده یا فرستنده و در نتیجه پراکندهکنندهها ویا منعکسکنندهها، در مسیر ارسال باشد. دراین فصل به اثرات کانال و نحوه جبران این اثرات که اصطلاحاً همسانسازی نامیده میشوند میپردازیم. به طور خاص روشهایی که در مخابرات آشوبی مورد استفاده قرار میگیرند مورد بحث قرار خواهد گرفت.
۴-۲- معرفی اثرات کانالهای مخابراتی
عنوان کانال مخابراتی به واسط میان فرستنده و گیرنده اشاره دارد و جزء جداییناپذیر سیستمهای مخابراتی است. کانالهای فیزیکی می تواند به کانالهای سیمی و بیسیم، بر اساس نوع واسط ارسال، دستهبندی گردد. هرچند کانالهای سیمی قطعی هستند ولی کانالهای بیسیم تصادفی و تحلیل آن مشکل است [۱۶] و [۵۲]. یک کانال بیسیم بر اساس قابلیت تشعشع امواج الکترومغناطیس در فضا تحقق مییابد. از طرفی محیط جغرافیایی سمت دریافتکننده می تواند بسیار پیچیده و متنوع باشد و ممکن است کاربران حرکت تصادفی داشتهباشند. در شرایط عملی مخابرات، انتشار مستقیم امواج فوق کوتاه و مایکروویو و انکسارهای مختلف از پراکندهکننده های امواج وجود دارد. این موارد موجب تخریب و تلفات سیگنالهای دریافتی می شود.
-
- تخریبها:
اثر سایهای[۷۵]: نیمهکور بودن میدان دید در ناحیه گیرنده عموماً باعث سدشدن سیگنال ارسالی با موانع بزرگ مانند ساختمانهای بزرگ می شود.
اثر دور- نزدیک[۷۶]: به دلیل حرکت گیرنده و تغییر فاصله بین گیرنده و فرستنده به صورت تصادفی تغییر می کند. سیگنال ارسالی با توان ثابت ارسال می شود ولی گیرنده با شدت مختلف آن را دریافت می کند. این موضوع به عنوان یک اثر غیرخطی در سیستمهای مخابراتی مطرح می شود.
اثر داپلر[۷۷]: این اثر وقتی کاربر با سرعت بالا حرکت می کند باعث تخریب سیگنال می شود و به سرعت کاربر و فرکانس حامل بستگی دارد.
-
- اتلافها:
تلفات انتشار: تضعیف سیگنال در مسیر ارسال بر روی کانال اجتنابناپذیر است. این تلفات معمولاً وقتی فاصلهی ارسال در حد کیلومترها طولانی باشد قابل توجه است.
تلفات محوشدگی آرام[۷۸]: این تلفات ناشی از اثر سایهای وبه دلیل مسدود شدن مسیر ارسال با کوهها و ساختمانهای بلند است. چنین تلفاتی تصادفی است و با توزیع گوسی مدل میشوند.
تلفات محوشدگی سریع: در یک محیط انتشار چندمسیره که با توزیع رایلی یا رایسی مدلمی شود، تضعیف محوشدگی سریع بر اثر نرخ تغییر محیط چندمسیره که می تواند نسبتاً بالا باشد رخدهد.
۴-۳- همسانسازی در سیستمهای مخابراتی آشوبی
دنباله اطلاعات ابتدا در سیستم آشوبی کدگذاری شده تا سیگنال مدوله شده ایجادشود سپس بر روی کانال مخابراتی ارسال می شود. قبل از دیمدولاسیون باید این اعوجاجها برطرف گردد. در چنین مواقعی همسانسازی کانال برای جبران اعوجاجات کانال نیاز است. مقابله با اثرات کانال غیر ایدهآل و بهبود کیفیت دیمدولاسیون سیستمهای مخ
ابراتی هدف اصلی همسانسازی کانال است. در اینصورت همسانسازی باید بهگونه ای انجام شود که در تصمیم برای بیت ارسالی خطایی به وجود نیاید. برای کانالهای متغیربا زمان ودارای تداخل بین سمبلی[۷۹](ISI)، همسانسازی کانال را میتوان با فیلتر وفقی انجام داد. یک سیستم ساده مخابرات آشوبی در شکل زیر نشان داده شدهاست. با توجه به شکل زیر به بحث در مورد مسأله همسانسازی در مخابرات آشوبی میپردازیم.
شکل(۴-۱): یک سیستم ساده مخابراتی آشوبی.
به دلیل تفاوت اساسی بین روشهای مدولاسیون رایج ومدولاسیون آشوبی، الگوریتمهای رایج همسانسازی برای مدولاسیون آشوبی قابل استفاده نیست بنابراین طراحی روشهای مخصوص برای مخابرات آشوبی مورد نیاز است. اگر مشخصات کانال مشخص باشد با یک روش تخمین میتوان سیگنال آشوبی ارسالی را تخمین زد. در بسیاری از موارد عملی پارامترهای کانال ناشناخته هستند. در چنین شرایطی همسانسازی کانال فقط با بهره گرفتن از سیگنال دریافتی خرابشده انجام می شود که این نوع همسانسازی، همسانسازی کور کانال نامیده می شود.
۴-۴- تاریخچه همسانسازی در مخابرات آشوبی
در سالهای گذشته چندین روش برای همسانسازی کور آشوبی بر مبنای خواص مختلف سیگنال آشوبی ایجاد شده است. برای مثال در روش مبتنی بر همزمانسازی [۵۳-۵۴] از همزمانسازی آشوبی بین فرستنده و گیرنده برای تخمین و ردیابی اعوجاجات کانالهایی مانند محوشونده متغیر با زمان و چند مسیره استفاده شده است. در [۵۵] روش کنترل کننده وفقی برای کانال فیدینگ استفاده شده است. این روش دارای نقایصی مانند ردیابی آهسته است. در [۵۶] از یک کمیت پیچیده به نام حجم فضای فاز [۸۰](PSV) که با بهره گرفتن از خاصیت بعد محدود سیگنال آشوبی، بهدست آمده استفاده شدهاست. مسأله تخمین کانال به صورت یک مسأله بهینهسازی در آمده که در آن حجم فضای فاز، تابع هزینه مینیمم شونده است. این روش، مینیمم حجم فضای فاز (MPSV) نامیده می شود. در [۵۷] یک روش شناسایی[۸۱] با بهره گرفتن از خاصیت پیش بینیپذیری کوتاه مدت سیگنال آشوبی پیشنهاد شده است که مینیمم خطای پیش بینی غیر خطی[۸۲](MNPE) نامیده می شود. این روش نتایج خوبی برای کانالهایی که با مدل AR مدل شده اند ارائه میدهد. در [۵۸] یک روش همسانسازی کور بر مبنای شبکه عصبی توابع پایه شعاعی[۸۳] پیشنهاد شدهاست. با فرض تبعیت ضرایب کانال از مدل مشخصی (مثل AR) میتوان همسانسازی کور کانال را به عنوان یک مسأله تخمین توأم پارامتر و حالت فرمولبندی کرد. فیلترهای غیرخطی مانند فیلترکالمن گسترشیافته[۸۴](EKF) می تواند برای تخمین توأم پارامتر و حالت سیستم بیان شود. از EKF برای تخمین حالت سیستم آشوبی اولین بار در [۵۹] استفاده شدهاست. در [۶۰] استفاده از EKF برای همزمانسازی سیستم مخابراتی آشوبی پیشنهاد شده و در [۶۱] پایداری EKF در همزمانسازی آشوبی بررسی شدهاست. در [۶۲] فیلتر کالمن گسترشیافته برای همسانسازی وفقی کور ارائه شده است. اگرچه در [۶۳] مشاهده شده است که پایداری روش اخیر همیشه تضمین نمی شود. روشهای جدیدی بر مبنای فیلتر گوسی، که در آن با بهره گرفتن از معادلات فیلترینگ غیر خطی، بدون هیچ هزینه اضافی، EKF ارتقاء و بهبودیافته است در [۶۴] معرفیشدهاست. سرانجام در [۶۵] یک روش همسانسازی کور بر مبنای فیلترینگ ذرهای[۸۵]پیشنهاد شده است.
۴-۵- استفاده از روشهای شناسایی سیستم[۸۶] در تخمین و همسانسازی کانال در مخابرات آشوبی
مسأله شناسایی کور یک سیستم AR با سیگنال محرک آشوبی را میتوان وارد مسأله همسانسازی در سیستمهای مخابرات آشوبی نمود. در این جا به دو روش معرفی تخمین مبتنی بر دینامیک، که از خواص ذاتی سیگنال آشوبی برای شناسایی سیستم استفاده می کند، میپردازیم.
۴-۵-۱- روش شناسایی مینیمم حجم فضای فاز (MPSV)
به طور کلی این روش از یک تخمین مبتنی بر دینامیک به نام MPSV برای تخمین ضرایب AR با بهره گرفتن از روش فیلترینگ معکوس استفاده می کند. این روش علاوهبراین که می تواند یک سیستم AR را به دقت شناسایی کند از روشهای شناسایی بهینه آماری که در آن یک تخمینگر کمترین مربعات[۸۷](LS) با سیگنال محرک گوسی بهکار گرفته می شود، مؤثرتر عمل می کند.
در مواجهه با یک سیگنال آشوبی، چگالی احتمال اصلیترین بیان از دیدگاه اطّلاعاتی نیست اگرچه روشهای آماری مانند ماکزیمم درستنمایی[۸۸]، مینیمم واریانس[۸۹]و آمارگان مرتبه بالا برای شناسایی در سیستم آشوبی استفاده می شود ولی روشن است که این روشها نمی توانند خواص ویژه، ذاتی و قطعی دنباله ورودی آشوبی را وارد محاسبات کنند [۶۶-۶۷]. بنابراین
نتایج شناسایی برای حالت آشوبی بهینه نیست. پردازش به روش دینامیکی در مقایسه با روشهای آماری کلاسیک نیازمند استخراج اطّلاعات سیگنال آشوبی به صورت کامل است. روش MPSV بر این پایه استوار است که یک سیگنال آشوبی یک حجم محدود در فضای فاز با بعد بینهایت را اشغال می کند. یک سیگنال تصادفی هیچ الگوی منظمی در چنین فضای فازی از خود نشان نمیدهد و بنابراین حجم زیادی را اشغال می کند. این کمیت پیچیده یعنی PSV بهعنوان یک تابع هدف یا هزینه برای شناسایی یک سیستم که با یک سیگنال آشوبی تحریک شده است استفاده می شود. پاسخ سیستمی که در ادامه بررسی می شود با مدل AR با درجه مناسب با تقریب خوبی مدل می شود که این خود به دلیل آن است که هر سیستم خطی از جمله کانال مخابراتی را میتوان به صورت AR بیان کرد [۶۸]. در [۵۶] نشان داده شده است که این روش، تخمین دقیقی از پارامترهای سیستم ارائه میدهد.
شناسایی سیستم با دنباله ورودی آشوبی
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 03:48:00 ق.ظ ]
|